Zanimljivosti

Ne odustajte od omiljene majice - skinite baš svaku fleku!

Kome se još nije dogodilo da pojede sladoled ili omiljenu sočnu voćku, a da mu ni tačkica ne kapne na košulju? U oko odmah pada fleka koja vam je digla pritisak i za koju se pitate da li možete da je otklonite.

16.07.2019. - 13:30h
Veš
Vešfoto: Depositphotos/Kalcutta

Reagujte brzo

Kod svežih mrlja pokupite višak tečnosti čistom belom krpom ili ubrusom. Nežno povucite ostatak tipum nožem. Kod čvrstih mrlja, poput blata, bolje je da reagujete tek kada se fleka osuši, ali pre pranja odeće.

Pretpranje je obavezno

Kod nekih fleka je potrebno vreme da se prodre u mrlju i oslobodi se prljavština. Tvrdokorne mrlje potopite preko noći i ujutru će vam pranje biti olakšano.

Probajte s hladnom vodom

Reagujte uvek prvo hladnom vodom jer je tad najmanja verovatnoća da će mrlja ostati. Pritom čuvate i materijal i struju. Kasnije možete povećati temperaturu da operete ceo komad odeće.

Odeća
Odećafoto: Depositphotos/mjth

Protrljajte tkaninu

Trljanje tkanine pomoći će lakšem skidanju prljavštine iz materijala i prodiranju deterdženta. Ipak, ne zaboravite na nežnost dok prelazite po mrlji noktom ili četkom. Izbegavajte prekomerno trenje ukoliko ako je tkanina nežna.

Izuzetno prljave komade perite odvojeno

Razne mrlje mogu sa jednog komada odeće da se prenesu na čistiju odeću u toku pranja, posebno ako je temperatura vode niža, a vreme pranja duže. Zato izuzetno prljavu odeću perite odvojeno.

Dvostruka provera pre sušenja

Ako posle pranja vidite fleku, ne stavljajte odeću u mašinu za sušenje jer će je ona učiniti još otpornijom. Bolje da je još jedno odmah operete. Isto važi i za peglanje - nema toplote ako ima fleka.

foto: Depositphotos/IgorVetushko

Različite fleke zahtevaju različit tretman. Evo saveta kako da otklonite one najčešće

Flomasteri

Što pre stavite sprej za mrlje i trljajte energično koliko tkanina dozvoli. Ponovite ili produžite 10–15 minuta ako treba.

Karmin

Fleku naprskajte sprejom, ostavite oko pet minuta, pa obrišite vlažnim peškirom.

Čokolada

Čim se uflekate, stavite sprej. Što je čokolada masnija, stavite više sredstva za čišćenje. Trljajte čistom krpom dok fleka ne nestane.

Med

Tretirajte mrlju u najkraćem mogućem roku, dok je med još lepljiv. Uklonite višak tupim nožem, pa isperite hladnom vodom. Nanesite univerzalni sprej, neka odstoji 10–15 minuta, pa isperite toplom vodom.

Kečap

Uklonite višak kečapa sa tkanine i što pre je stavite tkaninu pod vodu da ispere mrlju, ali s naličja tkanine, da ne bi prošla i na prednji deo.

Mrlje od ulja

Uklonite višak ulja i nanestite sprej da odstoji do deset minuta. Nežno tretirajte četkom, pa obrišite peškirom. Protrljajte, potopite preko noći u vruću vodu s koncentrisanim praškom. Perite u što toplijoj vodi.

Izvor: zena.rs