Zanimljivosti

Nafplio, mistika Peloponeza i hedonistički raj

Priča o Nafpliju otvara seriju putopisa sa našeg “kružnog” obilaska Grčke. Prošetaćemo od antike do danas, probudićemo duhove starih Helena, uživaćemo na obalama Egejskog mora, u muzici i hrani koje obaraju s nogu.

13.07.2019. - 16:30h | Autor: Ivana Kovačević

 

Brodić
Brodić foto: Ivana Kovačević

Putovanje počinje iz stare grčke prestonice na Peloponezu, iako nije prvi grad koji smo na ovom putovanju posetili. A zašto onda Nafplio?! Zato što je apsolutno fenomenalan. Zato što nismo mnogo očekivali pa nas je iznenadio i zato što njegova istorija prosto očarava.

Putovanje
Putovanjefoto: Ivana Kovačević

Južno od Korintskog kanala, a na krajnjem istoku Peloponeza, nalazi se Nafplio. Bio je prvi glavni grad Grčke posle oslobođenja od Turaka (Atina je to postala tek pet godina kasnije).

Nafplio je od Atine udaljen oko 130 km, od Beograda 1220 km. Ako dolazite iz Atine (kao mi), na putu će vam se naci Kornitski kanal, između Atike i Peloponeza. To je mesto gde se sreću Egejsko i Jonsko more.

Mostić
Mostićfoto: Ivana Kovačević, putovanje

Pred sam ulazak u grad, zastaćete od nestvarnog prizora punog nepreglednih polja narandži i limuna. I magija počinje upravo tu, pred kapijama grada...

Današnji Nafplio odiše otmenošću i jednostavnošću, diskretnim buržoaskim šarmom Evrope i antičkom arhitekturom koja zaustavlja vreme. Nema lažnog sjaja, odličan za uživanje i doživljaj koji ćete poneti kući. Mi smo ga posetili van sezone tako da izostaje opis plaža jer na njima nismo boravili.

Ali zato staro jezgro grada mogu okarakterisati kao prefinjeno i zanimljivo. Dopale su nam se njegove uske ulice, trgovi, balkoni različite arhitekture puni cveća, uređene radnje, taverne i restorani rasuti po gradu. Zaista, posebnu draž ovom mediteranskom mestu daju uske uličice čija se arhitektura, uz originalne građevine, oslanja na stil Mletačke republike.

Gradić
Gradićfoto: Ivana Kovačević

Sintagma trga predstavlja srce Nafplia. Na trgu se nalazi i veoma bogat Arheološki muzej, a kraj njega prelepa crkva koju jutarnje sunce obasjava tako da vam se čini da prisustvujete magičnoj igri svetla.

Crkva
Crkvafoto: Ivana Kovačević

Mi nastavljamo šetnju obalom, divnom stazom sa mnoštvom radnji, butika, prodavnica sa nakitom... A onda - pred vama puca prelep pogled na more i na tvrđavu Bourtzi, podignutu na ostrvcu blizu gradske luke. Danas je otvorena za posetioce a u njoj se održavaju kulturno-umetničke manifestacije.

Obala
Obalafoto: Ivana Kovačević

Iznad grada se nalazi očuvana tvrđava Palamidi, građena u periodu mletačke vladavine na vrhu visokog i strmog brda. Do nje se stiže pešice, dugim stepeništem (oko 990 stepenika). Nije lako ali kada se popnete shvatite da vredi jer se sa tvrđave pruža prelep pogled na čitav grad, Argolski zaliv, bajkovitu obalu i plaže, plodne doline i visoke planine.

Letovalište na Peloponezu
Letovalište na Peloponezufoto: Ivana Kovačević

Danas se Nafplio smatra jednim od najlepših letovališta na Peloponezu. Prelepa priroda, bogato istorijsko nasleđe, stari centar grada, dve tvrđave, na moru i na kopnu, muzeji i hrana čine ovaj grad pravim izborom hedonista.

Šetalište
Šetalištefoto: Ivana Kovačević

Radoznalost da otkrijemo drugu, “neturističku” stranu Grčke, vodi nas na sever Peloponeza, u Patras, treći grčki grad po veličini.

Preuzeto sa bloga: mojeputovanje

Piše: Ivana Kovačević
Slike: Ivana Kovačević