Moda iz ugla ikona 20. veka

Postoje razne forme i shvatanja mode - neki trendove smatraju trivijalnim, neki grade svoj lični stil, savetuju druge, ali su retki oni koji su uspeli da je premeste u ljubav prema umetnosti.

Frida Kalo, foto: Depositphotos/robin_ph
Frida Kalo, foto: Depositphotos/robin_ph
.

Jedna od najvećih ikona 20. veka je Frida Kalo - dobro poznata po svojim obrvama i šarenim odevnim kombinacijama.

Detaljnije posmatranje Fridinog modnog stila otkriva paralelu s njenim slikama. Naime, kako je volela da prikazuje dualnost i da suštinu naglašava poređenjem na platnu, tako je i njen stil vešto spajao zapad s tradicionalno meksičkim kulturnim i nacionalnim identitetom i feminizmom. Njen imidž se komercijalizuje do dana današnjeg.

Salvador Dali možda nije prva osoba koja pada na pamet kad se radi o modi, večito uglađeni gospodin, brkova koji prkose gravitaciji imao je doista zanimljiv pogled na modu.

Svoje kreacije stvarao je većinom u svrhu umetnosti, kao što je ogrtač s fijokama ili jastog haljina, koji više podsećaju na odevne predmete nego skulpture. Veoma je zanimljivo njegovo praktično shvatanje svakodnevne mode - kad bi čitao svoje manifeste, obuo bi premale cipele ne bi li ga stiskanje učinilo dostvojanstvenijim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy Birthday Day ?Salvador Dalí? #SalvadorDalí #SalvadorDalì #SalvadorDali #Dalí #Dalì #Dali

Објава коју дели Salvador Dalí (@salvadordali_arty) дана

.

Od svih umetnika, najbližu istoriju s modom imao je Endi Varol. Njegov pravac, pop art, često je motiv, tema ili čak sinonim za modne kolekcije. Od kako je izložio svoje printove "Campbell’s" supe s čijim je motivom haljine nakon toga prodavao i sam "Campbell’s", krojački svet ga se nije zasitio. Kako je Endi imao naviku da daje glamur običnim stvarima, na tapet je naravno došla i odeća. Oslikavao je razne odevne predmete, a vrhunac njegovog motiva mode je naslovnica časopisa "Vouge". ”Moda više nije ono što nosiš kad izlaziš negde, već sam razlog da odeš.”

.

Izvor: elle.rs