Zanimljivosti

Kako je nastao IQ test i ko ga je izmislio?

Kako neko može da sazna koliko je pametan? Pamet svih ljudi oko nas uglavnom se svodi na pretpostavku, ali za određivanje prave inteligencije neophodan je IQ test. 

01.07.2019. - 16:00h

 

Test
Testfoto: Depositphotos/ Jirsak

Nadahnut rođenjem dve ćerke, 1885. u 1887. godine, francuski psiholog Alfred Bine, posvetio je radni vek otkrivanju prirode ljudske inteligencije. Kad je 1904. godine dobio zadatak da proučava sposobnosti učenika ometenih u razvoju, zajedno sa kolegom Teodorom Simonom, stvorio je prvi opšteprihvaćeni test za određivanje stepena intelekta i mentalnih sposobnosti.

Luis Terman (1887-1956), američki psiholog i profesor prilagodio je Bine-Simonov test široj upotrebi i tako stvorio takozvani Stenford-Bineov test inteligencije – danas poznat kao IQ test.

Inteligencija
Inteligencijafoto: Depositphotos/ maurus

Iako se ovaj test menjao i prilagođavao narednih decenija, njegova suština ostala je ista do dan danas. Uprkos mnogim zamerkama, IQ test ove vrste i dalje se koristi širom sveta, mada se danas koriste različito kategorisani testovi podeljeni na više vrsta inteligencije kao što su emotivna, socijalna, logična itd.

Izvor: pametnica.rs