Zanimljivosti

Imate stari kupaći ali uz ove savete izgledaće kao nov

Kako bi kupaći kostim "preživeo", a vi imali bezbrižno leto, treba obratiti pažnju na neke sitnice.

29.06.2019. - 16:10h
Da izgleda kao da je tek kupljen
Da izgleda kao da je tek kupljenfoto: Depositphotos/AntonioGuillemF

Operite kupaći kostim pre prvog nošenja

Pre nego što prvi put obučete kupaći kostim, obavezno ga jednom ručno operite. S jedne strane iz higijenskih razloga, a s druge strane jer kod proizvodnje tekstila nastaju otrovne hemikalije koje izazivaju alergiju.

Prvo nanesite kremu za sunčanje pa tek ona obucite  kupaći

Masne kreme ostavljaju ružne mrlje. Zbog toga je najbolje namazati se 30 minuta pre sunčanja te ostaviti da krema dobro upije – i tek onda obući kupaći kostim. Kod naknadnog nanošenja kreme treba paziti da se ne nanosi po tkanini. Ako ipak pobegne krema i nastanu mrlje, onda ih pre pranja obavezno tretirajte s malo tečnog deterdženta ili s blagim šamponom.

Brzo uklonite mrlje

Ko na plaži li bazenu ne bi pojeo sladoled ili porciju pomfrita s kečapom ili majonezom? Trenutak nepažnje i već se pojavi ogromna mrlja na bikiniju. A onda morate biti brzi. Dok je mrlja još vlažna treba je očistiti pomoću kuhinjskog papira ili vate, a potom temeljno ručno oprati. Ako se već osušila, ne smete je grebati jer bi tako mogli oštetiti tkaninu. Radije stavite bikini na 24 sata u vodu s deterdžentom te onda operite. Ako mrlja ne nestane ni nakon nekoliko pranja, onda verovatno preostaje još jedino profesionalno čišćenje.

Nikad, ali nikad ga ne perite u mašini

Suzdržite se, koliko god kupaći bio prljav - te masne mrlje od kreme, pesak s plaže, smola... nikad ga nemoj prati u mašini jer je to najbolji način da ga uništite. Stradaće prvenstveno gume ušivene u rubove koje sve drže na mestu, a izgubće i elastičnost.

Isperite kupaći nakon kupanja

Hlor, slana voda i pesak su štetni za bikini. Zbog toga nakon svakog kupanja isperite ga običnom vodom kako bi isprala ostatke hlora ili soli. Nakon četvrtog dana korišćenja obavezno operite kupaći. Pri tome obavezno koristi deterdžent ili blagi šampon te toplu vodu (ne vruću). Ostavite bikini najmanje 15 minuta u vodi te ga nemojte cediti ručno stiskanjem i zavrtanjem – tako će izgubiti svoj oblik.

Ne sušite kupaći kostim na suncu

I kod sušenja treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Mokar bikini ne smete okačiti da se suši direktno na suncu. Naime, zbog toga mogu izblediti boje. Ako zakačite mokar kupaći na uže, može izgubiti elastičnost.

Izvor: 24sata.hr