Recite zbogom komarcima i bubama – ova prirodna sredstva su spas od insekata!

Ove sezone komarci nam zaista zagorčavaju život. Da više ne biste bacali novac na različite preparate za koje niste sigurni da li su štetni po zdravlje i da li uopšte deluju, predlažemo da isporbate neke od recepata iz kućne radinosti.

foto: Depositphotos/vladvitek
foto: Depositphotos/vladvitek
.

Sirće protiv mrava

Odlično prirodno sredstvo protiv mrava. Sitni nametljivci naprosto ne podnose miris sirćeta. Ovo je jeftin i efikasan način da mrave držite podalje od svoje kuće. U raspršivač pomešajte sirće i vodu i poprskajte kritična mesta. Ukoliko primetite pukotinu za koju sumnjate da je njihovo stanište, napravite vruću kupku od sirćeta i sipajte malo unutra. S obzirom da mrze miris sirćeta izbegavaće vašu kuću u širokom luku, piše net.hr.

Luk protiv buba

Poznato vam je da bube ne podnose miris luka. Prema tome uzmite glavicu belog luka, presecite je na pola i ubacite u posudu sa vodom. Posudu postavite u blizini mesta na kom ste primetili da se insekti skupljaju. Ubrzo ćete videti željeni efekat i bube vam više neće predstavljati problem.

Citronela protiv komaraca

Sigurno vam je dosadilo da se svako veče mažete kremama i prskate sprejom kako bi se zaštitili od ovih malih dosadnih krvopija. Kako vam komarci ne bi pokvarili užitak u prirodi imamo za vas jedinstven i lak način koji će ove insekte oterati u sekundi. Eterično ulje citronele ispuniće vaš dom ugodnim osvežavajućim mirisom koji će komarce držati podalje. Samo ga nosite svuda sa sobom i bićete zaštićeni.

Sprej

Svako od nas može da napravi sprej koji je bezbedan po zdravlje i vrlo efikasan u borbi sa dosadnim insektima, pre svega komarcima. Potrebno je samo pola litra čistog alkohola, 100 grama karanfilića i 100 ml ulja - ruzmarinovog, bademovog ili lavandinog.

Isitnjen karanfilić potopite u alkohol, poklopite i ostavite da odstoji. Smesu mešajte ujutru i uveče. Posle četiri dana dodajte ulje, dobro promućkajte i prespite u bocu sa raspršivačem. Dovoljno je da nekoliko kapi prsnete na telo, umasirate u kožu i posmatrajte kako vas komarci zaobilaze.