Zanimljivosti

Želite da zvučite pametnije? Ništa lakše, izbegavajte ovih sedam reči i uspećete u tome!

Ma apsolutno. To je neverovatno! Mislim ono... I vaš svakodnevni govor je pun ovih poštapalica? Savetujemo vam da ih više ne koristite jer ćete tako zvučati - pametnije! Evo kojih je to sedam reči koje bi trebalo da izbacite iz rečnika:

11.06.2019. - 14:00h
Izbegavajte ovih sedam reči i zvučaćete pametnije
Izbegavajte ovih sedam reči i zvučaćete pametnijefoto: Depositphotos/deagreez1

1. Ono
Jedne od najučestalijih poštapalica trebalo bi da se rešite čim pre. Probajte da izbrojite koliko puta je izgovorite u par minuta i ostaćete 'zabezeknuti'. Koncentrišite se dok govorite i za kratko vreme trebalo bi da prestanete da upotrebljavate ovu zamenicu.

2. Doslovno
Kad se nešto stvarno dogodilo nema potrebe naglašavati da je to doslovno. Mnogi ovu reč koriste u svom govoru kako bi izgledali pametniji, ali njena upotreba govorniku zapravo ne čini dobro.

3. Apsolutno
Dodavanje ove reči u većini rečenica je suvišno. Nešto je ili važno ili nije. Apsolutno važno ne čini da je nešto više važno.

4. Stvarno
Ukoliko želite nešto da naglasite, izaberite neku drugu reč umesto 'stvarno' koja se već toliko uvukla u naš rečnik da je postala preterana.

5. Neverovatno
Ovaj pridev koristi se za naglašavanje nečega što je vredno čuđenja, divljenja ili pak zgražavanja. Ipak, sudeći prema tome koliko je neki upotrebljavaju čini se kao da je sve postalo neverovatno.

6. Iskreno
Zar inače uglavnom govorite laži ako određene izjave prethodno morate da naglasite rečju 'iskreno'? Upravo na taj način stručnjaci objašnjavaju čestu upotrebu ovog pridjeva.

7. Samo
Ovaj veznik često se upotrebljava van svoje svrhe kao reč koja 'popunjava' rečenicu, ali rečenicu samo čini slabijom, a ne snažnijom.

Izvor: Zadovoljna.hr