"Instagram" je najmanje bezbedna društvena mreža

"Instagram" je za decu među društvenim mrežava najopasniji, jer se ispostavilo da on najviše ide u prilog pedofilima. Ni "Fejsbuk" nije mnogo bezopasniji, ali trenutno ipak "zaostaje" u poređenju sa ovom mrežom

Može biti opasna zamka, foto: Depositphotos/lunamarina
Može biti opasna zamka, foto: Depositphotos/lunamarina
.

Nijedna društvena mreža nije bezbedna, ali istraživanje britanskog Udruženja za zaštitu dece od nasilja je pokazalo da je "Instagram" najopasniji. On, upozoravaju vođe studije, najviše ide u prilog pedofilima, pa je tako policija u Engleskoj i Velsu tokom polugodišnjeg perioda zabeležila skoro 2.000 incidenata sa seksualnom konotacijom u koje su bila uključena deca. Ni "Fejsbuk" nije mnogo bezopasniji, ali trenutno ipak "zaostaje" u poređenju sa ovom mrežom.

Policijski izveštaji su otkrili da su sedam od 10 žrtava devojčice uzrasta u proseku od 12 do 15 godina. Dešavalo se da u zamku upadnu i mlađe korisnice "Instagrama".

Iz Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala su naveli da platforme koje deca i mladi koriste moraju da imaju mehanizme za sprečavanje sumnjivog i opasnog ponašanja na internetu. Međutim, Piter Vanles, direktor Udruženja za zaštitu dece od nasilja, kaže da društvene mreže ne poštuju pravila.

- Podaci pokazuju da deca ne mogu da budu bezbedna na društvenim mrežama - upozorava Vanles. - Ne smemo da čekamo da se dogodi sledeća tragedija. Kompanije moraju da reaguju.

Izvor: novosti