Nemačka uvodi "ministarstvo za usamljene"

Nemačka razmišlja o uvođenju posebnog odeljenja unutar Ministarstva zdravlja koje bi se brinulo o problemima usamljenih građana, javljaju nemački mediji.

Usamljenost uvod u depresiju, foto: Depositphotos/ucidwaters
Usamljenost uvod u depresiju, foto: Depositphotos/ucidwaters
.

"Dosad se premalo pažnje posvećivalo bolestima koje uzrokuje usamljenost: Jedna nedavna studija pokazuje da usamljenost često uzrokuje psihičke bolesti poput depresija, anksioznosti ali i bolesti krvnog sistema“, rekao je predstavnik socijalista Karl Lojterbah za dnevnik Welt am Sonntag.

On stoga traži da se, po uzoru na Veliku Britaniju, uvede posebna komisija pri Ministarstvu zdravlja koja bi se bavila usamljenošću i štetama koje ta pojava nanosi društvu.

Ideju o posebnoj komisiji za usamljene podržao je i zvaničnik demohrišćanske Unije CDU/CSU Markus Vajnberg.

"Mora biti više mesta i programa koji bi usamljenim ljudima omogućili ponovno uključivanje u društveni život“, rekao je on.

Političarka Zelenih Marija Klajn-Šmeink traži da se izradi studija troškova uvođenja dodatnih mera za borbu protiv šteta koje uzrokuje usamljenost.

"Polazim od toga da se svaka investicija u borbi protiv usamljenosti isplati“, rekla je ona.

Welt am Sonntag piše da se broj stanovnika industrijski razvijenih zemalja povećava u toj meri da stručnjaci govore o "epidemiji usamljenosti“.

Izvor. hina