Da se ne iznenadite: Ležaljke u ovom gradu koštaju od 5 do 50 evra!

Sezona godišnjih odmora samo što nije počela i mnogi užurbano obilaze turističke agencije kako bi našli pravu destinaciju za ovo leto. Da li će to biti Grčka, Turska, Crna Gora, Italija, ili možda Egipat? Ko zna... Svaka od ovih zemalja ima neku svoju draž koja iznova mami turiste da je ponovo posete.

Tivat će vam poželeti toplu dobrodošlicu čim zađete u zaliv, foto: Prva.rs/Milica Kuzmić
Tivat će vam poželeti toplu dobrodošlicu čim zađete u zaliv, foto: Prva.rs/Milica Kuzmić
.

Ukoliko se odlučite da leto provedete u Crnoj Gori, predlažemo vam da posetite Tivat.

Nekada mirno letovalište vladara, pesnika i plemića, najmlađi grad Bokokotorskog zaliva, danas je vodeća turistička destinacija u ovom delu Evrope.

Smešten u centralnom delu Bokokotorskog zaliva, u podnožju planine Vrmac, koja ga razdvaja od Kotora, Tivat će vam poželeti toplu dobrodošlicu čim zađete u zaliv. Do njega možete stići trajektom iz Herceg Novog, obalom ili tunelom iz Kotora, a iz Budve Jadranskom magistralom. Kako je Tivat jedini grad na crnogorskom primorju koji ima aerodrom, ako niste ljubitelj dugih putovanja, do njega možete stići i avionom.

Tivatske plaže su čiste i uređene, a voda u zalivu je toplija nego na otvorenom moru, pa će odmor ovde, u hladu borova i maslina, biti pravi užitak. Prijatni mirisi lovora, ruzmarina i lavande pozvaće vas da posetite i tri ostrva u neposrednoj blizini: Prevlaku (Ostrvo cveća), Stradioti na kom se nalazi naselje Sveti Marko i Gospu od milosti.

Kao i mnogi drugi primorski gradovi, Tivat je nadaleko poznat i po bujnoj vegetaciji. U Velikom gradskom parku, koji se smatra najvećom botaničkom baštom na južnom Jadranu, možete da vidite primerke danas prilično retkih biljaka, poput čileanske jele, nekoliko vrsta ariša, kedrova, palmi, magnolija...

Tivatske plaže su čiste i uređene, a voda u zalivu je toplija nego na otvorenom moru, foto: Prva.rs/Milica Kuzmić
Tivatske plaže su čiste i uređene, a voda u zalivu je toplija nego na otvorenom moru, foto: Prva.rs/Milica Kuzmić
.

Nemojte se začuditi ako vam tokom šetnje gradom čula zagolicaju mirsi jasmina, bogumila, oleandra ili bagrema... Dvorišta starih tivatskih domaćinstava puna su različitog ukrasnog rastinja i šiblja, karakterističnog za ovo područje.

Za sve one koji na odmoru vole i da se dobro zabave, Tivat ima pregršt kulturno-zabavnih manifestacija, koje iz godine u godinu postaju sve raznovrsnije i brojnije. Sva iskustva koja možete doživeti u Tivtu staju u jednu reč - #tivtovanje.

Brojni koncerti, premijere svetskih modnih dizajnerskih kuća, umetnički performansi i art punktovi, lifestyle događaji poput Gumballa, polo turnira, regate, samo su neke od manifestacija koje će privući turiste da posete Tivat ovog leta.

Porto Montenegro spreman je za još jedan Gumball 3000 - povorku reli automobila i poznatih ličnosti koje će ove godine, na putu od Mikonosa do Ibice, 10. juna boraviti u ovom tivatskom luksuznom naselju i gradskoj rivi.

Samo četiri dana nakon toga, Porto Montenegro biće domaćin i velikog koncerta u sklopu festivala “Made in New York Jazz”, na kome će publika imati priliku da uživa u džez-fank repertoaru, džez standardima kao i u autorskim kompozicijama učesnika, uz očekivane instrumentalne i vokalne džez bravure.

Nekada mirno letovalište vladara, pesnika i plemića, najmlađi grad Bokokotorskog zaliva, danas je vodeća turistička destinacija u ovom delu Evrope, foto: Prva.rs/Milica Kuzmić
Nekada mirno letovalište vladara, pesnika i plemića, najmlađi grad Bokokotorskog zaliva, danas je vodeća turistička destinacija u ovom delu Evrope, foto: Prva.rs/Milica Kuzmić
.

Ljubitelji klasične muzike uživaće na Festivalu "Mediteranske note", koji se ove godine održava od 21. do 29. juna. Crnogorski simfonijski orkestar u sinergiji sa svetski poznatim muzičarima i solistima prirediće pravi muzički spektakl.

Internacionalni Fashion Festival zakazan je za 19. i 20. jul, kada će Sinhro, kao istorijsko nautičko-industrijsko zdanje Porto Montenegra, postati kulisa za glamurozni “runway” svetski poznatih dizajnera.

Prvi put u Crnoj Gori, od 2. do 4. avgusta u Porto Montenegro areni biće održan polo turnir.

"Mi svakodnevno pokazujemo da je Porto Montenegro otvoren za sve - od ljubitelja muzike i filma, koji na našoj, sada već čuvenoj plaži mogu da uživaju u sjajnim DJ setovima ili filmovima pod otvorenim nebom, preko sporta na našoj Areni gde se gosti mogu oprobati u golfu, streličarstvu, laserskom pucanju u glinene golubove, do uličnih performansa, pijačnih dana i slično. Lepo je videti da u Porto dolaze ljudi sa svih meridijana i oni koji hoće samo da prošetaju naseljem, do potencijalnih kupaca ili gostiju čuvenog bazena Jahting kluba. Posebna atrakcija je svakako Podmornica duga 50m napravljena u Splitu 1969. godine koja je ponovo otvorena i posetioci je mogu videti svakog dana u organizovanim turama", ističe Danilo Kalezić, portparol i marketinški menadžer ovog nautičkog naselja.

Za sve one koji na odmoru vole i da se dobro zabave, Tivat ima pregršt kulturno-zabavnih manifestacija, foto: TO Tivat/Mihael Đuričić
Za sve one koji na odmoru vole i da se dobro zabave, Tivat ima pregršt kulturno-zabavnih manifestacija, foto: TO Tivat/Mihael Đuričić
.

Za ljubitelje sporta rezervisana je Boćarska olimpijada, koja se samo u Tivtu još igra po starim pravilima poslednjih 66 godina.

Tivat će ove sezone biti domaćin brojnih manifestacija internacionalnog karaktera, poput II Međunarodnog karnevala, InArt Festivala, Tivat World Music Festivala…

Kada je reč o cenama smeštaja, nisu se promenile u odnosu na prošlogodišnje, tako da krevet u privatnom smeštaju možete naći za 10 do 50 evra po osobi, dok se cene hotelskih soba kreću u rasponu od 35 do 150 evra u zavisnosti od kategorizacije ili perioda koji vas konkretno zanima.

Direktorka Turističke organizacije Tivat Gabrijela Glavočić ističe da ova opština poseduje ukupno 23 registrovana kupališta, od kojih tri plaže za sada nose obeležje Plave zastavice, što je garant visokog kvaliteta morske vode kao i čistoće plaža, a to su Almara beach u sklopu Luštica Bay projekta, Kalardovo beach i Plavi horizonti.

U Tivtu as očekuju razna iznenađenja, foto: Prva.rs/Milica Kuzmić
U Tivtu as očekuju razna iznenađenja, foto: Prva.rs/Milica Kuzmić
.

Međutim, pored ovih, u Tivtu možete pronaći i dosta lepo uređenih plaža kao što su: Wai Kiki beach nedaleko od centra grada, Movida Solila beach, Verige beach, Ponta i mnoga druga manja, prirodna i skrovita kupališta, koja su vrlo posećena.

Cene plažnog mobilijara koji uključuje dve ležaljke sa suncobranom iznose od 5 do 50 evra i zavise od kvaliteta usluge.

Cena kafe na rivi iznosi u proseku oko 1,20 evra, a za ručak je potrebno izdvojiti od 10 evra pa naviše.