Konačno rešena misterija zbog čega su u jednom gradu svi ključevi za automobile prestali da rade

Vozači su primetili da njihovi ključevi rade u svim drugim mestima sem u tom jednom gradu i nikome nije bilo jasno zbog čega...

foto: Depositphotos/VitalikRadko
foto: Depositphotos/VitalikRadko
.

Jedna zagonetka naterala je na mozganje stanovnike Nort Olmsteda u Ohaju. Misterija je konačno rešena, ali ne pre nego što su ljudi nedeljama pokušali da otkriju šta nije u redu sa njihovim ključevima i zašto ne mogu da otvore svoj automobil ili garažu.

Stanovnici ovog gradića su krajem aprila otkrili da ključevi od automobila ili garažnih vrata više ne rade ili ako rade, rade čudno.

Ukoliko bi radilo jedno dugme na ključu, drugo nije, a u nekim slučajevima se dešavalo da čak rade normalno u nekom drugom mestu, ali kada bi se vozač svojim automobilom vratio u Nort Olmsted ključ je ponovo prestajao da radi.

Kori Brankvik mislila je da joj je baterija oslabila, pa ju je zamenila, ali je otkrila da problem nije nestao, bar nije onda kada parkira automobil u svom dvorištu.

"Svuda, kad odem na posao ili kad sam u prodavnici, ključ radi", rekla je ona.

I dok su desetine stanovnika prijavile ovaj problem, niko nije znao u čemu je tačno problem. Neki su slučaj povezivali sa tim što se u blizini nalazi međunarodni aerodrom, dok je za druge krivac bila NASA.

Lokalni zvaničnici smatrali su da je problem nastao u telekomunikacijama ili u provajderima, koji su poslali svoje ekipe na teren. Ipak, ispostavilo se da problem pravi jedan mali uređaj.

Krivac je, kako je otkrila istraga, mali uređaj kućne izrade koji je napravio mladi entuzijasta koji je veoma zainteresovan za elektroniku.

Dizajnirao je specijalni "gedžet" koji bi trebalo da mu pokaže da li se neko nalazi na spratu kuće dok on radi dole u podrumu.

"Fasciniran je elektronikom. Nikako nije bio zlonameran", rekao je lokalni zvaničnik Kris Glesburn.

Taj uređaj pravio je zbrku radio signalu za radio uređaje instalirane u vratima automobila ili vratima garaže.

Izvor: Telegraf