Zanimljivosti

Moderno, originalno ili tradicionalno? TRI HIT predloga za farbanje uskršnjih jaja: "Zmajeva", u peni za brijanje, u pirinču...

Bliže se poslednje pripreme pred najveći hrišćanski praznik, a ukoliko se još uvek niste odlučili za tehniku kojom ćete ofarbati uskršnja jaja, mi vam donosimo pet predloga koji će vas zaista oduševiti!

24.04.2019. - 12:28h
foto: Depositphotos

Zmajeva jaja

Fanovi jedne od najskupljih i najgledanijih serija psolednjih godina “Igra prestola” teško će moći da odole da na stolu za Uskrs, među “običnim” imaju i poneko zmajevo jaje.

Za izradu će vam biti potrebna jaja od stiropora, okrugle metalne špendale, komad kartona i lak za nokte ili sprej u boji po izboru. Preporučujemo metalik zelenu, zlatnu ili srebrnu.

Špenadlu zabodite u komad kartona te ih prefarbajte lakom za nokte/sprejem u boji. Kada se osuše, jednu po jednu zabadajte u jeje od stiropora, počevši jednog vrha jajeta preko sredine prema drugome dok ne prekrete celo jaje.

Pena za brijanje

Verovatno niste znali, ali jaja mogu da se boje i penom za brijanje. Osim pene, za ovakvo ukrašavanje, trebaju vam i boje za jaja, tepsija, rukavice, krpa, posuda s vodom i prethodno tvrdo skuvana jaja.

Na dno tepsije stavite penu za brijanje preko cele površine. Uzmite boje za jaja i iskapajte ih po peni za brijanje tako da bude što šarenije. S rukavicama na rukama uzmite kuvana jaja te ih pažljivo uvaljajte u penu s bojom tako da cela budu prekrivena njom. Stavite ih sa strane na salvetu, kako bi se boje osušile.

Kada se osuše, uronite jaja u posudu s vodom i uklonite penu s njih. Prebrišite ih krpom i osušite do kraja. Takođe, ako dobijena šarena jaja želite dodatno da obogatite, dodajte im šljokice ili dekorativne nalepnice.

Jaja u pirinču

I ova namirnicu je moguće iskoristiti za ukrašavanje jaja. Ovo je jednostavna i brza tehnika, za koju vam treba nekoliko posuda, pirinač, boje za jaja i tvrdo kuvana jaja.

Posudu do pola napunite pirinčem i sipajte boju po želji, a zatim ubacite jaja i to tako da budu potpuno prekrivena pirinčem.

Poklopite posudicu i lagano u krug je vrtite kako bi se jaje obojilo u pirinču.

Nakon nekoliko minuta izvadite jaje, a ako se nije u potpunosti obojilo, ponovite postupak sve dok ne dobijete zadovoljavajuće rezultate.

Ako ipak preferirate tradicionalne metode, podsećamo vas kako da ofarbate jaja pomoću kore crnog luka i najlon čarapa!

Tradicionalna lukovina

Za izradu ovakvih jaja potrebne su vam stare najlonke isečene na komade, što više ljuskica crvenog ili ljubičastog luka, cvetići i travke po izboru, uže ili konac, voda i lonac. Na jaja prislonite cvetiće i travčice, ali pazite da ih ne stisnete prejako da jaja ne bi pukla. Komadom najlonke obložite celo jaje i preostali deo zavežite u čvor kako bi držala biljke na jajetu.

U lonac s vodom stavite ljuskice luka i uronite jaja u čarapi tako da luk bude i iznad i ispod njih kako bi se ravnomerno obojila te ih tako kuvajte oko 10 minuta. Na kraju, izvadite jaja iz najlonki i uklonite biljke.

Ako želite dobiti plavu boju, koristite ljubičasti kupus, a za smeđa kafu ili crni čaj.

Izvor: b92.net