Uskršnja trpeza nije kompletna bez šarenih jaja, ali znate li zašto ih bojimo?

Nezaobilazna tradicija prilikom proslave Uskrsa, svakako je bojenje jaja. Znate li odakle je ta tradicija zapravo potekla? Ne postoji jedan odgovor na to pitanje, a mi vam predstavljamo pet mogućih teorija.

Da li znate odakle potiče tradicija farbanja jaja za Uskrs?, foto: Depositphotos
Da li znate odakle potiče tradicija farbanja jaja za Uskrs?, foto: Depositphotos
.

Prolećno slavlje
Jaja su često bila povezana s paganskim festivalima i proslavom proleća. Simbolično predstavljaju ponovno rođenje i novi život, pa su tako prikladno postala deo prolećnog slavlja i novog života koji dolazi nakon zime.

Bilo je uobičajeno da jaja budu ukrašena tokom takvih proslava i da se poklanjaju prijateljima i članovima porodice. Simbolizam ponovnog rođenja ide u skladu s prolećnom proslavom Uskrsa jer je to slavlje Isusovog vaskrsenja. Tako su praksu ukrašavanja jaja i njihovo poklanjanje prisvojili hrišćani i uključili u proslavu Uskrsa.

Mesopotamijska tradicija
Časopis "Donahoe" bio je katolički mesečnik s opštim temama koji se objavljivao od 1878. do 1908. godine. U jednom od njegovih izdanja tako piše da su rani hrišćani u Mesopotamiji bojili jaja u crveno kako bi imitirali krv koju je Hrist prolio tokom raspeća. Crkva je navodno preuzela tu tradiciju i od tada nastavila s njom.

Kraljevska tradicija
Postoji mogućnost da je i engleski kralj Edvard I doprineo tradiciji ukrašavanja jaja radi proslave Uskrsa. On je u 13. veku naredio da se 450 jaja oboji i ukrasi zlatnim listovima. Ta jaja su onda bila predstavljena kao uskršnji pokloni ostatku kraljevskog domaćinstva.

Marija Magdalena i crveno jaje
U nekoliko legendi Marija Magdalena je ključna u stvaranju tradicije bojenja jaja. Tako jedna verzija uključuje njen odlazak do groba Isusa Hrista tri dana nakon njegovog razapinjanja.

Sa sobom je nosila korpu u kojoj su bila kuvana jaja koja je nameravla da podeli s ostalim ženama koje su tamo već oplakivale smrt Isusa. Kada je došla i videla da je grob prazan, jaja u njenoj korpi postala su sjajno crvene boje.

Prema drugoj legendi, Marija Magdalena odlazi da popriča s rimskim carem Tiberijem nakon Isusovog vaskrsenja. Pozdravila je cara rekavši: "Isus je vaskrsao", na šta je Tiberije uzvratio: "Nije Hrist ništa više vaskrsao nego što je ovo jaje crveno", pokazujući na jaje koje je prema različitim verzijama bilo na njegovom stolu ili ga je Marija sama držala. Čim je car to izgovorio jaje je pocrvenelo.

Sveta Marija i crveno jaje
Neke istočnoevropske legende ne pripisuju začetak tradicije bojenja jaja Mariji Magdaleni nego Mariji, Isusovoj majci. Marija je bila prisutna tokom njegovog raspeća na Veliki petak, a sa sobom je, prema legendi, ponela jaja.

Prema jednoj verziji legende, krv iz Isusovih rana kapnula je na jaja i obojila ih u crveno. Prema drugoj verziji, Marija je plakala i preklinjala vojnike da budu manje okrutni prema njenom sinu. Kako Marija jaja daje tim vojnicima tako njene suze padaju na jaja i ona postaju sjajno crvena.

Izvor: Zadovoljna.hr