Taj poseban mesec maj: Prvog dana se slavi Praznik rada, a i Rimljani su ga proslavljali iz svojih razloga

Maj je peti mesec u godini, i još od doba starog Rima ima 31 dan. Ime je po svoj prilici dobio po Maji, staroitalskoj boginji prirode, plodne zemlje i biljaka.

Praznik rada 1. maj osvanuo radostan, foto: Depositphotos
Praznik rada 1. maj osvanuo radostan, foto: Depositphotos
.

Ako bi se birao najlepši mesec, maj bi po većini bio na prvom mestu. To je mesec kada se priroda već probudila iz zimskog sna i sada sve buja, raste i razmnožava se. Dani su primetno duži, a sunce prijatno greje. Mlade majke izvode svoju decu u šetnju i stiže prvo voće i prvo povrće.

Od svih dana maja, prvi je najvažniji. Tada se u mnogim zemljama sveta slavi praznik Dan rada. Ovaj praznik je danas dosta izgubio u svom sjaju, a i na značaju.

Međutim, krajem XX veka bio je to najveći državni praznik u svim komunističkim zemljama. Obeležavan je grandioznim radničkim i vojnim paradama, naročito u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Kao dan radnika, Prvi maj, je počeo da se slavi 1889. u znak sećanja na velike radničke demonstracije od 1. maja 1886. u Čikagu, kada je došlo do sukoba radnika i policije.

Međutim, proslava Prvog maja vodi poreklo iz mnogo davnijih vremena. U starom Rimu su tog dana održavane svečanosti u čast Flore, boginje cveća. A u srednjem veku u Evropi su se organizovale procesije koje su nosile zelene grančice i vence, birani su kralj i kraljica maja itd.

Ovakve proslave su predstavljale zaostatak nekadašnih rituala, koji su imali za cilj da obezbede plodnu žetvu i uvećaju stada stoke.

Izvor: opusteno.rs