Dobrodošli u svetsku prestonicu blizanaca: U ovom gradu se rađaju samo "dupla deca"!

U prašnjavom dvorištu škole na jugozapadu Nigerije, poređala su se deca na povratku u učionice. I uglavnom vidite samo parove blizanaca. Prizori kao što je ovaj mogu da se vide svugde u mestu Igbo Ora, gde tabla obaveštava posetioce na ulazu u mesto: "Dobrodošli u svetsku prestonicu blizanaca", piše Rojters.

U kulturi Joruba, blizanci su toliko uobičajeni da im se, tradicionalno, daju specifična imena., foto: Depositphotos
U kulturi Joruba, blizanci su toliko uobičajeni da im se, tradicionalno, daju specifična imena., foto: Depositphotos
.

Blizanci su inače uobičajeni u Joruba etničkoj grupi, koja dominira ovim delom Nigerije.

Studija jednog britanskog ginekologa iz sedamdesetih godina prošlog veka, utvrdila je da se na jugozapadu zemlje, rađa oko 50 parova blizanaca na 1.000 porođaja - što je jedna od najviših stopa blizanačkih trudnoća na svetu.

TAIVO I KEHINDE

U kulturi Joruba, blizanci su toliko uobičajeni da im se, tradicionalno, daju specifična imena. Nazovu ih Taivo i Kehinde, zavisno od toga da li su rođeni prvi ili drugi.

Ali čak i za Jorubu, Igbo Ora se smatra izuzetnim. Među skoro 100 školske dece okupljene u dvorištu, bilo je devet parova blizanaca.

- Ima toliko mnogo blizanaca zbog lišća "okra" koje jedemo - kaže petnaestogodišnji Kehinde Ojedepo, jedan od blizanaca, ponavljajući ono što je čuo da pričaju meštani.

Lišće se inače koristi da bi se napravio gulaš, popularan u mestu Igbo Ora. Ima i onih koji ističu popularnost Amale, lokalnog jela koje se pravi od slatkog krompira. Prema jednoj teoriji, slatki krompir podstiče proizvodnju gonadotropina, koji, pak, stimuliše produkciju jajnih ćelija.

Ginekolog koji ima ordinaciju oko 160 kilometara dalje, smatra da su razlozi za ovolike blizance drugačije prirode, da nije u pitanju hrana, jer se slatki krompir jede i drugde u svetu bez istog rezultata. On smatra da je razlog to što se u ovoj etničkoj grupi možda žene i udaju među sobom, pa su zato ti geni koncentrisani samo baš u tom mestu.

Ali žena koja prodaje lišće okre se ne slaže. Ključno je kako se i kada lišće konzumira. Na primer, gulaš napravljen od lišća treba odmah jesti, ne ostavljati za kasnije.

Ojenike Bamimore, koja prodaje hleb, kaže da je ona živi dokaz da je ovaj način ishrane razlog.

- Zato što sam mnogo jela lišće okre, rodila sam osam parova blizanaca - kaže ona.

.

Izvor: Telegraf.rs