Zanimljivosti

Ceo svet priča o njima: U sedmoj deceniji rodila sopstvenu unuku svom sinu i njegovom partneru

Sesil Eldgej (61) rodila je sopstvenu unuku, pošto je prethodno nosila bebu svoga sina kao surogat majka.

03.04.2019. - 13:14h
foto: Prva TV

Naime, njen sin Metju Eldgej i njegov partner Eliot Doerti sanjali su da postanu roditelji, a jedina opcija je bila da imaju surogat majku iz porodice. Baka je pristala.

Nakon niza pregleda, testova i analiza, lekari su dali zeleno svetlo. Usledila je hormonska terapija, a jajne ćelije je donirala Eliotova sestra, dok je spermu donirao Metju.

Lekari su pripremili nekoliko oplođenih jajnih ćelija koje su stavili u njenu maternicu i ostala je trudna iz prvog pokušaja. Nakon sedam i po meseci na svet je došla Uma. Očevi su plakali od sreće kada su ugledali svoju kćerku.

"Važno je naglasiti da nisu sve žene u 60-im godinama u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da bi bile surogat majke", kaže doktorka Kerolin Maud Doerti.

Baka se porodila prirodnim putem, što je sve iznenadilo. Istakla je da je vežbala, šetala i bila aktivna, kao i da je sve dobro podnela.

"Ljudi to nisu razumeli na početku, ali su onda pružili snažnu podršku i govorili da je to radikalno i neverovatno. Moja majka ih je inspirisala i sve smo zajedno prošli", rekao je Metju.

Njegov suprug kaže da su izuzetno srećni što imaju priliku da postanu roditelji i što im je tehnologija omogućila da njihovo dete ima gene obojice.