Zanimljivosti

Zaboravni ste? Ne brinite, to je znak natprosečne inteligencije!

Ukoliko se često pronađete u situaciji da ste zaboravili na planove koje ste dogovorili sa prijateljicama ili ste u prodavnici zaboravili na ono po šta ste došli – nemojte da brinete, jer je to znak visoke inteligencije, kako otkrivaju poslednja naučna istraživanja.

06.04.2019. - 09:30h
Zaboravni ste? Ne brinite, to je znak natprosečne inteligencije!
Zaboravni ste? Ne brinite, to je znak natprosečne inteligencije!foto: Depositphotos

Studije sugerišu da vaše pamćenje optimizuje donošenje odluka samo prema zapamćenim vrednim informacijama i zaboravljanjem onih manje bitnih – tako praveći mesta za ono što je zaista bitno.

Na primer, ako mozak zaboravlja manje detalje iz prošlosti, ali se i dalje može setiti veće slike, to nam dozvoljava da generalizujemo nekadašnje doživljaje bolje nego da pratimo svaki detalj. Profesor Blejk Ričards, jedan od istraživača, objasnio je: „Važno je da mozak zaboravlja irelevantne detalje i umesto toga se fokusira na stvari koje će pomoći pri donošenju odluka u stvarnom svetu.“

Koje informacije se zaboravljaju zavisi od situacije i okoline. Od esencijalnog značaja je da se zaboravljaju detalji s vremena na vreme jer je to znak zdravog pamćenja koje radi onako kako bi trebalo.

Prema Ričardsu, najbolja tehnika za vežbanje pamćenja jeste da se ne pamti apsolutno sve. Ako želite da napravite odluku, to će biti nemoguće ako vaš mozak konstantno bombardujete nepotrebnim informacijama. Ipak, ako osoba počne da zaboravlja stvari alarmantno često, to bi onda trebalo da bude znak za uzbunu.

Izvor: Harper's Bazaar