Nećete verovati: Iranke su se pre pola veka potpuno drugačije oblačile nego danas!

Pre pola veka Iran je bio sekularna država. Žene nisu bile ograničene religijskim načelima i nosile su kupaće kostime i mini suknje.

Danas Iranke ne možemo da zamislimo bez burke ili hidžaba, foto: Depositphotos
Danas Iranke ne možemo da zamislimo bez burke ili hidžaba, foto: Depositphotos
.

Iran se kretao u smeru modernizacije i globalističkih shvatanja, sve do 1979. godine kad je Iranska revolucija (poznata i kao Islamska revolucija) zemlju iz kraljevine, transforimisala u islamsku republiku.

Ideologija revolucije je okarakterisana kao populistička, nacionalistička i šiitsko islamistička.

"Iranska revolucija se izražava u jeziku islama, to je, kao religiozni pokret sa religioznim vođstvom, religiozno formuslisanim kritika starog poretka, i religiozno izraženi planovi za novi. Muslimanski revolucinari gledaju na rođenje islama kao na svoj model i vide sebe umeštane u borbu protiv paganizma, tlačenja i carstva".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mini Skirts and Gogo Boots ?

A post shared by Images of Iran Before 1979 (@iranbefore79) on

.

Sloboda koju je imao Iran pre revolucije najviše se vide u statusu i položaju žena - najupečatljivije kroz životni stil. Danas je strogo religiozno formulisan islamskim načelima.

Fotografije žena pre 1979. godine govore u prilog koliko je ideologija upotpunosti promenila način percipiranje žene u društvu.

.

Retko ko bi od nas danas poveraovao da su se žene u Iranu oblačile drugačije nego danas, ali fotografije nastale do 1979. godine, govore da su Iranke i te kako pratile modu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Female students of Tehran University, before the Islamic revolution. Photos taken in Tehran, 1979.

A post shared by Political Kats (@politicalkats) on

.

Izvor: Žena