Sarkazam: Odlična mentalna vežba i najbolji put prema uspehu!

Sarkazam je sjajna stvar, sviđalo se to vama ili ne - iako svako voli dobar sarkazam, oštar i paradoksalan može da nasmeje prijatelje, ali i da zavede, a ponekad i da uvredi. Ipak, bez obzira što se često misli da nije primeren za poslovne situacije, istraživanje s Harvarda pokazuje da nije tako. Šta su otkrili naučnici?

istraživanja su pokazala da je sarkazam odlična mentalna vežba, foto: Depositphotos
istraživanja su pokazala da je sarkazam odlična mentalna vežba, foto: Depositphotos
.

Pokazalo se da je sarkazam jako dobra mentalna vežba.

"Da bi se stvorio ili dekodirao sarkazam treba prevladati kontradikciju tj. psihološku udaljenost između doslovnog i stvarnog značenja sarkastičnih izraza. To je proces koji aktivira i stvara apstrakciju, a potrebna je za stvaranje kreativnog razmišljanja", objašnjava Frančeska Đino koja je učestvovala u istraživanju za "Harvard Gazette".

"Sarkastični ljudi bolje su obavljali kreativne zadatke od onih koji su bili iskreni ili su bili u kontrolisanim uslovima. Ovo sugeriše da sarkazam stvara kreativnost", objašnjava Adam Galinski, jedan od članova istraživačkog tima.

Ukratko, sarkastični komentari čine radni tim kreativnijim pa je dobro opustiti se s povremenim i smešnim komentarima.

Ovo je dobra vest za mnoge sarkastične ljude, ali pre nego li vas ponese, naučnici naglašavaju da je potreban oprez. Ne treba uvek i svuda da budete sarkastični ako ne želite da povredite ljude.

Potrebno je imati kočnice i paziti na kontekst, ali je i vlo važno međusobno poverenje u komunikaciji.

"Iako većina prethodnih istraživanja sugeriše da je sarkazam štetan za delotvornu kominukaciju jer pokazuje prezir, mi smo otkrili da sarkazam između pojedinaca koji dele poverenje ne stvara prezir nego iskrenost", primećuje Galinski.

Izvor: Metro-portal.hr