Zanimljivosti

Ako ste se pitali, odgovor je stigao: Ove rase pasa su idealne za život u stanu !

Za neke nikada ne biste rekli da mogu da se nađu na ovoj listi!

24.02.2019. - 15:00h | Autor: Apetit.rs
foto: Depositphotos

Nekada nije lako uskladiti želje i mogućnosti. Možda smo ljubitelji haskija ili samojeda, ali ako živimo u malom stanu, bez obzira na ljubav prema psima, da li će to biti dobar izbor? I nije samo pitanje veličine životnog prostora, to je možda i najmanji problem. Mnogo je veće pitanje koliko smo spremni da odvojimo vremena za "prijatelja za ceo život".

Postoje rase pasa kojima neće teško pasti ako nemaju tri ili četiri polučasovne šetnje dnevno i koje neće imati ništa protiv ako niste preterano aktivni. Ovo su mali psi, gotovo idealni za stan.

Engleski buldog

Odani i lojalni...i mirni, da ne kažemo lenji. Najviše vole udobnost u prostoru u kom borave. Idealni za stan i vlasnike koji su i sami pomalo lenji. Bez uvrede. Radije će, poput vlasnika, da budu u fotelji ispred ekrana, nego da idu u šetnju. Vlasnici engleskog buldoga znaju da se našale pa kažu da njihove ljubimce mrzi i da zalaju, radije će da zadremaju. Još jedna dobra karakteristika je - strpljenje. Idealni za stan, ali i za porodice sa decom.

foto: Depositphotos

Bostonski terijer

Crno-beli lepotani imaju i nadimak američki džentlmeni. Ako se pravilno vaspitaju, idealni su za manji prostor i miran komšiluk. Za razliku od drugih rođaka, terijera, njihova narav u potpunosti opravdava nadimak.

foto: Depositphotos

Čivava

Mala i neodoljivo slatka, često je možemo videti kako viri iz torbe neke od vlasnica. I nema ništa protiv! Zbog svoje veličine, idealna je za male stanove, ali samo one sa debelim zidovima, jer ume da bude i te kako glasna kada joj nešto nije po volji.

foto: Depositphotos

Jazavičar

Kao i čivava, zbog veličine, sjajno će se snaći u ne previše kvadrata. Ali i kao prethodni sa liste, ume da bude gromoglasan. Ne traži mnogo vežbe, jedini savet - pazite na ishranu, skloni su da se lako i brzo "ubuce".

foto: Depositphotos

Mops

Gde vi, tu i on. To je deviza mopsa. Brzo se vežu za gazdu, i nemojte da se iznenadite ako vas u stopu prate po stanu. Ako dremate posle ručka, pridružiće se. Ako je počela omiljena serija, sklupčaće se pored vas.

A sada, rase za koje nikada ne bi rekli da mogu da se nađu na ovoj listi "malih pasa za stan".

foto: Depositphotos

Nemačka doga

Na prvi pogled pomislili biste da smo pogrešili. Međutim, u ovom slučaju veličina vara! Nemačka doga je zapravo nežan div. Uživaće pored vas na kauču, ova pseća gromada neće se libiti da se ušuška pored vas kada odmarate ili dremate. Tihi su, lako se vaspitavaju i dresiraju, i pre svega dobor se prilagođavaju sredini.

foto: Depositphotos

Hrt

Još jedno iznenađenje na listi! Priznajte, ovo je možda rasa koja bi vam poslednja pala na pamet! Trkački pas traži da se istrči, zar ne? Naravno da ima istine, ali istina je i da su ovi psi zapravo mirni i opušteni i uživaju kada se izležavaju. Veliki plus je i to što ne zahtevaju previše nege i ne linjaju se.

Kada se sve sumira, zaključak je da, zapravo, svaki pas može da se prilagodi, bez obzira na veličinu, sopstvenu i prostora u kome živi. Najbitnija je ljubav, nega i pažnja koju ćete posvetiti ljubimcu. Pri izboru psa, najbolje je da se vodite karakterom, a ne veličinom psa. I, ako ne žudite toliko za rasnim psima i onim sa pedigreom, udomite nekog čupavka sa ulice, malog ili velikog, piše

https://www.apetit.rs/

.

foto: Depositphotos