Ako ste se pitali, odgovor je stigao: Ove rase pasa su idealne za život u stanu !

Za neke nikada ne biste rekli da mogu da se nađu na ovoj listi!

Koje rase pasa su idealne za život u stanu?; Foto: Iryna Kalamurza/Shutterstock
Koje rase pasa su idealne za život u stanu?; Foto: Iryna Kalamurza/Shutterstock
.

Nekada nije lako uskladiti želje i mogućnosti. Možda smo ljubitelji haskija ili samojeda, ali ako živimo u malom stanu, bez obzira na ljubav prema psima, da li će to biti dobar izbor? I nije samo pitanje veličine životnog prostora, to je možda i najmanji problem. Mnogo je veće pitanje koliko smo spremni da odvojimo vremena za "prijatelja za ceo život", zato bi pre svega trebalo da istražite i neke minijaturne rase pasa koje bi vam potencijalno olakšali izbor.

Postoje rase pasa kojima neće teško pasti ako nemaju tri ili četiri polučasovne šetnje dnevno i koje neće imati ništa protiv ako niste preterano aktivni. U nastavku vam predočavamo spisak pasa, malih, srednjih i velikih rasa, idealnih za stan. Takođe, pomenućemo i one pse koji su najlakši za održavanje, koji se slabo linjaju i nisu neprijatnog mirisa, kao one grupe miroljubivih pasa koje nisu skloni čestom lavežu.

Rase pasa najboljih za stan

Engleski buldog; Foto: ArtBBNV/Shutterstock
Engleski buldog; Foto: ArtBBNV/Shutterstock
.

Engleski buldog

Odani, lojalni i mirni, da ne kažemo lenji. Najviše vole udobnost u prostoru u kom borave. Idealni za stan i vlasnike koji su i sami pomalo lenji. Radije će, poput vlasnika, da budu u fotelji ispred ekrana, nego da idu u šetnju. Vlasnici engleskog buldoga znaju da se našale pa kažu da njihove ljubimce mrzi i da zalaju, radije će da zadremaju. Još jedna dobra karakteristika je - strpljenje. Idealni za stan, ali i za porodice sa decom.

Bostonski terijer

Crno-beli lepotani imaju i nadimak “američki džentlmeni”. Ako se pravilno vaspitaju, idealni su za manji prostor i miran komšiluk. Za razliku od drugih rođaka, terijera, njihova narav u potpunosti opravdava nadimak.

Čivava

Mala i neodoljivo slatka, često je možemo videti kako viri iz torbe neke od vlasnica. I nema ništa protiv! Zbog svoje veličine, idealna je za male stanove, ali samo one sa debelim zidovima, jer ume da bude i te kako glasna kada joj nešto nije po volji.

Jazavičar

Kao i čivava, zbog veličine, sjajno će se snaći u ne previše kvadrata. Ali i kao prethodni sa liste, ume da bude gromoglasan. Ne traži mnogo vežbe, jedini savet - pazite na ishranu, skloni su da se lako i brzo "ubuce".

Mops

Gde vi, tu i on. To je deviza mopsa. Brzo se vežu za gazdu, i nemojte da se iznenadite ako vas u stopu prate po stanu. Ako dremate posle ručka, pridružiće se. Ako je počela omiljena serija, sklupčaće se pored vas.

Nemačka doga

Na prvi pogled pomislili biste da smo pogrešili. Međutim, u ovom slučaju veličina vara! Nemačka doga je zapravo nežan div. Uživaće pored vas na kauču, ova pseća gromada neće se libiti da se ušuška pored vas kada odmarate ili dremate. Tihi su, lako se vaspitavaju i dresiraju, i pre svega dobor se prilagođavaju sredini.

Hrt

Još jedno iznenađenje na listi! Priznajte, ovo je možda rasa koja bi vam poslednja pala na pamet! Trkački pas traži da se istrči, zar ne? Naravno da ima istine, ali istina je i da su ovi psi zapravo mirni i opušteni i uživaju kada se izležavaju. Veliki plus je i to što ne zahtevaju previše nege i ne linjaju se.

Male rase pasa najboljih za stan

Jorkširski terijer; Foto: Valerie Nik/Shutterstock
Jorkširski terijer; Foto: Valerie Nik/Shutterstock
.

Izdvojili smo pet najidealnijih pasa male rase, idealnih za stan i mnogi ih žargonski nazivaju “plišanim igračkama”.

Jorkširski terijer

Ukoliko imate malu decu, nije preporučljivo da birate ovu rasu jer jorkširski terijer ume da bude netolerantan i netrepeljiv prema deci mlađih uzrasta.

Prednost jorkširskog terijera jeste njegova izuzetna inteligencija. Oni lako uče nove komande, ali ne zaboravite da je potrebno mnogo ljubavi, pažnje i rada. Oni umeju da budu i dosta ljubomorni ukoliko primete da nekome dajete više pažnje nego njima.

Maltezer

Sa decom i drugim životinjama iz svog okruženja su jako strpljivi i tolerantni, ali u šetnji, iako mali i na oko mili umeju da laju pa čak i trče ka nepoznatim ljudima i psima kako bi zaštitili svoju teritoriju i vlasnika, tako da je potrebno biti na blagom oprezu i preporučuje se da ovu rasu šetate na povocu.

Patuljasti šnaucer

Ne zahtevaju duge šetnje i redovnu aktivnost, sasvim im je dovoljno da u šetnju idu samo da bi obavili fiziološke potrebe, ali to ne znači svakako da ne uživaju u igri, trčanju, dugim šetnjama i vremenu provedenom sa porodicom. U izboru sa ovom vrstom psa nema greške. Dobijate pravog čuvara u malom pakovanju i vernog i pouzdanog prijatelja.

Ši cu

To je rasa kojoj je neophodna redovna šetnja i fizička aktivnost u prirodi, pa se preporučuje da ovu rasu uzimate ukoliko ste i sami aktivni. Dakle, ukoliko ste ljubitelj ove rase, spremite se da izdvajate posebno vreme za negu vašeg ljubimca, a u zamenu ćete dobiti neodoljivog pratioca za svaku priliku.

Srednje rase pasa najboljih za stan

Koker španijel; Foto: New Africa/Shutterstock
Koker španijel; Foto: New Africa/Shutterstock
.

Koker-španijel

Pripadnici ove rase poznati su po svojoj naravi zaigranih i nežnih veseljaka, a podjednako veselo mašu repom kada napolju istražuju mirise ili kada se u svom dome maze sa svojom ljudskom porodicom. Koker-španijele je lako trenirati, teško ih je uplašiti i skloni su da udovoljavaju svom vlasniku. Toliko su prilagodljivi da možete lako da ga vodite bilo gde sa vama.

Bokser

Ovaj prijateljski raspoloženi i veseli slatkiš slavan je po svojoj sposobnosti da može da oraspoloži svog vlasnika u svakoj situaciji. Učiniće to i tako da mu se "ponudi" za maženje kada oseti da je njegov vlasnik potišten ili tužan. Bokser jednostavno obožava ljude i od prostranog mesta za život važnije mu je da ima vlasnika koji zna da mu uzvrati ljubav, zbog čega može da živi i u stanu.

Čau-čau

Zbog njihovog preslatkog izgleda mnogi ih upoređuju sa medvedićima, ali iza te medene pojave krije se pas kog treba pažljivo odgajati kako bi se izbegao bilo kakav oblik agresivnosti. Obično se obično veže za jednog ili dva člana porodice, a s obzirom na to da nije izrazito energičan, odličan je kućni ljubimac za stan te su mu dovoljne kraće šetnje.

Engleski baset

Još jedna dobroćudna i ne preterano aktivna rasa poznata po sklonosti da se duboko veže za svoju ljudsku porodicu. Nije neobično čuti engleskog baseta kako tužno i glasno zavija ako ga vlasnik predugo ostavi samoga. Odlično se slaže sa drugim psima pa će mu pseće društvo vreme kada su ljudi odsutni sigurno učiniti lepšim.

Labrador retriver

Za pripadnike ove pasmine pune ljubavi niko nije stranac. Prijateljski su raspoloženi prema svima, a entuzijastično su nastrojeni i prema aktivnostima poput plivanja, hvatanja loptica, pomaganja ljudima s fizičkim poteškoćama i upoznavanja novih psećih prijatelja.

Pudla

Ova rasa je izuzetno inteligentna, ne linjaju se, imaju hipoalergensku dlaku i za njih je karakteristično da im dlaka nema neprijatan miris.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Osim mekane dlake, znatiželjnog pogleda i neodoljivog izraza lica, ovi psi ima neverovatnu ljubav prema ljudima, kako prema vlasnicima tako i prema strancima. Vole da se maze i obožavaju ljudski dodir, a ako volite igru u prirodi, uz ovog veselog lepotana dobro ćete se zabaviti.

Basenji

Osim što malo laje, basenji je pas kom ne treba posebno održavanje i nega. Ipak, voli da bude dominantan i manipulativan, stoga se preporučuje samo iskusnom vlasniku. On se sam čisti, a krzno mu nema nikakav miris. Stoga se smatra da je basenji idealan pas za ljude sa alergijama. Linja se gotovo nimalo.

Šiba inu

Ova japanska rasa izuzetno je pronicljiva. Koliko god se vi trudili da sakrijete nešto od njih, uvek će vas nasamariti i pronaći "plen". Nekada lovački pas, šiba inu i dalje u sebi ima instikte lovca. Uz pravilnu i pravovremenu socijalizaciju, on je idealan porodični pas.

Veliki psi idealni za stan

Bernski planinski pas; Foto: Risen20019/Shutterstock
Bernski planinski pas; Foto: Risen20019/Shutterstock
.

Malo je onih pasa, velike rase, koji su spremni da žive u manjem prostoru. Budući da njihova fizionomija zahteva intenzivnu aktivnost, konstantne i duge šetnje, teško da će se prilagoditi “skučenom” prostoru gde ne mogu da iskažu kompletnu prirodu. Ipak izdvojili smo velike pse, kojima godi da žive u stanu.

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas je veliki radni pas sa švajcarskih farmi koji osim dobrih radnih karakteristika ima i dobre karakteristike za život u stanu i kući.

Bernski planinski psi su inteligentni, nežni, odani i verni.

Dakle radi se o velikim, čvrstim, prijateljskim i smirenim psima. Ipak ovi psi se jače linjaju, imaju tendenciju za lajanje i zahtijevaju svakodnevnu fizičku aktivnost.

Bulmastif

To je neustrašivi porodični čuvar koji voli da razmišlja svojom glavom, ali opet obožava članove porodice. Oni su zaštitnički nastrojeni, predani, pouzdani, oprezni, hrabri, snažni, nežni i mirni, a smatraju se idealnim izborom za život u stanu, jer se slabo linjaju, a nemaju veliku želju za fizičkom aktivnošću.

Klamber Španijel

Oni su odlični za život u stanu, jer se lako prilagođavaju vlasnicima. Dostojanstveni su, smireni, odani i nežni. Nemaju gotovo nikakvu tendenciju za lajanje i zahtevaju minimalnu fizičku aktivnost, što ih automatski kategoriše u grupu pasa idealnih za stan.

Bordoška Doga

Bordoška Doga ili Francuski mastif je izuzetno velika i snažna vrsta pasa, koja može da vuče teške predmete. To su psi koji vole da pokazuju svoju snagu. Iako su veliki, odlični su za život u stanu, jer ne vole da laju i nemaju preveliku želju za aktivnostima.

Afganistanski Hrt

Jedna izuzetno lepa, dostojanstvena, grandiozna i nezavisna vrsta pasa. Mirni su i obožavaju da se izlažavaju. Ne zahtevaju mnogo fizičke aktivnosti.

Psi za stan koji ne laju često

.

Već smo ih pominjali na početku teksta, pa ćemo ih samo navesti u listi koja sledi:

- Basenji

- Bokser

- Buldog

- Bulmastif

- Kavalijer španijel kralja Čarlsa

- Hrt

- Mops

- Bernandinac

Psi koji se slabo linjaju

.

Još jedna važna predispozicija ako želimo da imamo psa u stanu. Pored njegove masivnosti i miroljubive naravi, važno je da se naš kućni ljubimac malo ili nimalo linja.

Spisak pasa koji gotovo da se ne linjaju predočavamo vam u nastavku:

- Jorkširski terijer

- Jazavičar

- Pudla

- Ši-cu

- Patuljasti šnaucer

- Bostonski terijer

- Maltezer

Psi bez neprijatnog mirisa

.

Još jedna važna karakteristika, kada je reč o psima kao kućnim ljubimcima. Spisak pasa sa kojima ne morate da se borite protiv neprijatnog mirisa:

- Jorkširski terijer

- Jazavičar

- Pudlica

- Ši-cu

- Maltezer

- Bišon

- Patuljasti šnaucer

Kada se sve sumira, zaključak je da, zapravo, svaki pas može da se prilagodi, bez obzira na veličinu, sopstvenu i prostora u kome živi. Najbitnija je ljubav, nega i pažnja koju ćete posvetiti ljubimcu. Pri izboru psa, najbolje je da se vodite karakterom, a ne veličinom psa. I, ako ne žudite toliko za rasnim psima i onim sa pedigreom, uvek se više savetuje udomljavanje dragih “čupavaca” sa ulice.