Nemojte više praviti grešku: Ove delove povrća i voća NE treba da bacate!

Pojedine delove voća i povrća redovno bacamo, a ne znamo da su veoma korisni. Iako nam se često čini kao otpad, delovi koje bacamo neretko obiluju većom količinom vitamina i minerala nego oni delovi koje konzumiramo.

Obratite pažnju, nemojte bacati ove delove!, foto: Depositphotos
Obratite pažnju, nemojte bacati ove delove!, foto: Depositphotos
.

Kore od pomorandže
Istraživanja su pokazala da se u kori pomorandže nalazi tri puta više vitamina C nego u samoj pulpi. Zato, nemojte bacati koru, ušećerite je ili je konzumirajte na neki drugi način. Birajte neprskane, naravno.

Beli delovi lubenice i semenke
Ti delovi ove sočne letnje i osvežavajuće namirnice obiluju aminokiselinama koje, dokazano, povoljno deluju na zdravlje srca.

Stabljike brokolija
Znamo, navikli smo da jedemo samo cvetove brokolija, dok većina nas baca stabljike. Ipak, trebalo bi da da promenimo tu naviku. Stručnjaci tvrde da je upravo u stabljikama brokolija, jedne od najzdravijih namirnica, najveća koncentracija sastojaka koji deluju protivupalno i sprečavaju oštećenja ćelija.

Stabljike peršuna
Podjednako su ukusni delovi kao i samo lišće peršuna, koje najčešće koristimo kao začin. Stabljike sadrže mikronutrijente koji blagonaklono deluju na zdravlje vaše kože i očiju.

Kora od jabuke
Mnogi skidaju koru sa jabuke i time prave jednu od najvećih grešaka. Naime, upravo je kora jabuke zdravija od ploda, obiluje vlaknima i vitaminom C, a pomaže u uklanjanju toksina iz probavnog sistema i održava jednjak čistim. Vodite računa odakle nabavljate jebuke i obavezno ih dobro operite, prenosi portal Cafe.ba.