Da li pravilno kuvate tursku kafu? Pripremite "malu crnu" na starinski način i videćete - bolju niste pili

Saznajte i koje su najčešće greške kojima bukvalno ubijamo originalni ukus kafe

Vruća, crna, foto: Depositphotos
Vruća, crna, foto: Depositphotos
.

Ima nešto posebno u turskoj kafi! Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj - pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

- Previše mešanja ubija ukus;

- Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;

- Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;

- Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji - bolji!

Izvor:stil / ordinacija.hr