Ovako je izgledao "super krvavi vučiji Mesec" i evo kada će se ponovo ova pojava desiti (FOTO)

Iako postoje oni koij ga se plaše i ukazuju da je on simbol kraja sveta, ljudi širom Zemlje mogli su da uživaju u posmatranju potpunog pomračenja "super krvavog vučijeg" Meseca, prvom i poslednjem u 2019. godini.

.

Ovo će naime biti poslednji "krvavi Mesec" ne samo u ovoj, već i u narednih nekoliko godina. Tačnije, ovakav Mesec ćemo videti tek 2021. godine. U ovakvom mesecu te godine posmatrači će moći da uživaju punih sat vremena, prenosi Independent.

"U narednih nekoliko godina ulazimo u ovo neuobičajeno zatišje ukupnih pomračenja Meseca", izjavio je Tom Kers, astronom iz Kraljevske opservatorije Grinvič.

.

Pomračenje Meseca se dešava kada Mesec prođe direktno iza Zemlje tako da Sunce, Mesec i Zemlja postanu tačno ili veoma usko poravnati. Sa Zemlje koja blokira direktnu sunčevu svetlost da stigne do Meseca, svetlost se prelama Zemljinom atmosferom pre nego što se odbije od površine Meseca, što ga čini crvenom.

Prirodni fenomen se dešava iz istog razloga zbog kojeg zalazak Sunca ili izlazak Sunca ima crvenkastu boju.

Iako zvuči kao neko predskazanje "super vučiji Mesec" nije nešto što bilo koga treba da brine. Supermesec se naime, dodaje Independent, javlja kada je pun Mesec najbliži Zemlji u njegovoj orbiti, pa se često pojavljuje veći i svetliji nego obično. Deo imena "krvavi Mesec" inspirisano je crvenkastom bojom izazvanom pomračenjem Meseca, dok "vučji" deo imena ove pojave potiče od tradicionalnog imena koje su koristila indijanska plemena u Americi.

.

Ova plemena su ga naime, tako zvala zbog vukova koji bi na mlad Mesec zavijali početkom godine.

Za razliku od pomračenja Sunca, svetlost iz pomračenja Meseca je slaba i potpuno bezbedna za gledanje bez posebne opreme.

Poslednje ovakvo pomračenje Meseca u srbiji je bilo vidljivo u noći između 26. i 27. jula. 

Izvor: B92.net