Zanimljivosti

Otvaranje izložbe „Umetnici govore“

U Domu omladine Beograda 21.01.2013. sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba „Umetnici govore“. Izložba je video/audio instalacija koja uključuje i elemente performansa kao i interakciju sa gostima. Autorski tim čine Boris Čakširan, Marko Pejović, Jovana Rakić Kiselčić, Jelena Stojiljković, Aleksandra Đokić i Stojan Simić.
17.01.2014. - 16:52h

Interaktivna izložba „Umetnici govore“ završni je deo projekta „ERG-15“, koji obeležava 15 godina rada ERGstatus-a. Projekat čini niz događaja koji na specifičan način prezentuju rad ERGstatus plesnog teatra, ne samo iz retrospektivne vizure, već i u formi koja demonstrira stavove ove grupe o položaju umetnika u društvu, o angažovanom umetničkom radu, o načinima inkluzije marginalizovanih grupa u umetničku praksu, o slobodama, kao i o savremenom poimanju čoveka i njegovog mesta u društvu.

Projekat čine tri celine: „Subjekt na rubu“ (Magacin, septembar 2013.), „Umetnik kao antitelo“, (KC REKS, novembar 2013.), i „Umetnici govore“ (Galerija DOB, januar 2014.).

Gosti će biti u prilici da se aktivno uključe u proces umetničkog rada, promišljanja o poziciji umetnika i ulozi čoveka u današnjem svetu. Na taj način oni će sami postati aktivni objekat izložbe.

Izložba / instalacija će biti otvorena do 1. februara 2014.

Vođenje kroz instalaciju – ERGstatus plesni teatar.

Partneri na projektu su Stanica – Servis za savremeni ples, Kulturni centar REKS i Dom omladine Beograda. Projekat su pomogli Grupa „Hajde da...“, Belef Centar, Muzej istorije Jugoslavije i Modni atelje MA.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu.