I Holandija ima svoju Veneciju

Giethorn je manje mesto u Holandiji ali svetski poznata turististička atrakcija. Naime u starom delu sela nije bilo puteva! Sav saobraćaj obavljan je preko vode, preciznije preko mreže kanala. Danas postoje i staze za bicikl.

.

Giethorn je poznat kao “Venecija severa” ili “Venecija Holandije”. Proslavila je čuvena komedija “Fanfare” koja je tu snimana 1958. godine.

U slučaju da maštate o romantičnom selu u kojem ćete mirno živeti, možda je vreme da se preselite u holandski Giethorn. U ovom idiličnom selu, na trenutke se čini kao da je vreme stalo.

Naime, ovo maleno selo nema ulica, i jedini mogući pristup je s vode, tj. s nekog od mnogobrojnih kanala koji protiču kroz selo. Naravno, moguće je da se krećete i peške, ali automobili ovde ne dolaze u obzir. Oni naime, ostaju parkirani van sela.

Ukupno kroz njega protiču kanali dugi ukupno oko sedam kilometara. Prepuno je kuća i farmi koje datiraju još iz 18. veka.

S obzirom na sve ovo, nije uopštee čudno što je Giethorn postao popularno turističko odredište kojem tepaju da je "Venecija Holandije". Bicikliranje i vožnja brodom kroz kanale najbolji su načini za otkrivanje njegovog posebnog šarma

Mesto su osnovale izbeglice sa Mediterana oko 1230. godine.

Pogledajte video ovog idiličnog mestašceta, sigurno nećete ostati ravnodušni. .

.

Izvor: Punkufer.hr