Zakon koji Madridu oduzima deo šarma

U metrou, po parkovima ili na čuvenim pešačkim ulicama i trgovima, španska prestonica poznata je po brojnim uličnim umetnicima. Poslednjih nekoliko godina njihov broj sve je veći, pa su postali i svojevrsna turistička atrakcija koja doprinosi šarmu Madrida.

.

Ipak, takva slika Madrida znatno će biti promenjena u 2014. godini, jer je od 1. januara usvojen novi zakon koji striktno propisuje način na koji umetnici mogu da zarađuju za život na madridskim ulicama.

Primera radi, moraju da menjaju lokacije na svaka dva sata, i da se drže bar 68 metara dalje od drugih umetnika.

Još zanimljivije je to da muzičari koji žele da sviraju na ulici moraju prvo da prođu audiciju kako bi dobili besplatnu dozvolu za rad. Oni koji ne budu pozitivno ocenjeni, ukoliko nastave sa radom suočiće se sa rigoroznom inspekcijom i kaznama.

"Ljudi vole Madrid zbog živosti koju ima. Govorimo o noćnom životu, ali i o svakodnevici sa muzičarima na ulicama, koji uveseljavaju ljude", tvrdi tridesetogodišnja pijanistkinja i pevačica Laura Nadal. Ona je jedna od skoro tri stotine umetnika koji su došli na prvu audiciju za dozvole u Kulturnom centru "Conde Duque".

"Ne shvatamo zašto gradske vlasti žele da budemo tužni i da se ne bavimo umetnošću", dodaje ona.

Njen kolega Herardo Iljera (33) kaže da je ulica jedino mesto gde nezaposleni umetnici mogu da dođu do izvesnog novca i prežive krizu koja je zahvatila Španiju.

"Ulica je jedino mesto gde nešto možete i da zaradite. I sad, ako ne možete da pevate na ulici, šta ćete da radite?"

Međutim, gradske vlasti tvrde da pristiže sve više žalbi građana, posebno u starom delu grada, gde je prema mišljenju pojedinih muzika sve bučnija i nesnosnija.

“Želimo da prikažemo najbolju sliku Madrida, ali i da dozvolimo našim sugrađanima da se odmore”, tvrdi jedan od gradskih odbornika David Ergido.

Izvor: Vesti online