Šašavi božićni i novogodišnji običaji

Ako ste se kojim slučajem za katolički Božić našli u nekom evropskom gradu, ili ćete novogodišnju noć provesti u nekom od njih, možda će vas iznenaditi šašavi običaji koje evropski narodi praktikuju u prazničnim danima. U Španiji se traži crveni veš, u Švajcarskoj jelke ne prestaju da "pevaju", a u Engleskoj može da vam se desi da ljudi oko ves trče sa pudingom u ruci.

.

Raspevana božićna jelka, Švajcarska - Najveća božićna jelka u Cirihu zaista je jedinstvena. Osim što je velika kao zgrada, ona je ustvari podijum za ljubitelje horskog pevanja. Ako pogledate pažljivije, videćete da su ukrasne sveće zapravo pevači zamotani u crvene šalove s "vatrenim" kapicama. Hor na velikom drvetu izvodi tradicionalne pesme svakog dana u 17.30 do 23. decembra.

Šetnja Krampusa, Austrija - Rogat, čupav i zastrašujuć za decu, Krampus u sumrak hara ulicama mnogih austrijskih gradova. U alpskom folkloru Krampus je suprotnost dobrom Svetom Nikoli. Međutim, umesto da deci deli poklone, Krampus ih kažnjava prutom ako nisu bili dobri. Legenda kaže da najgoru decu stavlja u džakove i baca u obližnju zaleđenu reku. Krampus šeta gradom ogrnut kozjim kožama s rogovima i jezivim maskama.

Božićne opekotine na sunčanoj plaži Bondi, Australija - Za nekoliko hiljada najvernijih poklonika ove zabavne manifestacije Božić je pravo vreme za golišavo trčkaranje plažom s kapom Deda Mraza. Proslava božićnih opekotina održava se na plaži Bondi u Sidneju 25. avgusta i već je postala tradicija. Za ovu zabavu ne treba pozivnica.

Novogodišnje ronjenje, Holandija - Ako vam je zabava poput one na Bondiju previše topla za praznično raspoloženje, možda biste se radije odlučili za novogodišnji skok u Severno more? Iako mislite da je to možda previše hrabro ili suludo, činjenica je da se čak 10.000 Holanđana prvog dana Nove godine odluči za kupanje u hladnom moru. Ova manifestacija održava se na plaži Ševeningen u Hagu.

Velika božićna trka s pudingom, Engleska - Zamislite da morate da održite ravnotežu trčeći ulicom i noseći veliki božićni puding na papirnom poslužavniku! A još ako ste pritom obučeni u prevelik kostim Deda Mraza i trčite ulicama savladavajući prepreke, a svako malo vas neko poprska šlagom. U najpoznatijoj londonskoj humanitarnoj trci timovi od šest trkača bore se za nagradni puding kako bi pomogli borbi protiv raka. Slične manifestacije organiziraju se i u Brajtonu.

Noć crvenog veša, Španija - Da li nosite crveni veš? Prema mišljenju 47 miliona Španaca, to morate da radite ako želite da Nova godina bude srećna. Pritom ne zaboravite da crveni grudnjak ili bokserice moraju biti poklon od voljene osobe. Retko koji grad može da organizuje proslavu Nove godine kao Madrid. Pravo ludilo uz crveno donje rublje u madridskom ritmu kreće kada u velikom stilu otkuca ponoć, a celonoćnu zabavu najbolje je završiti u nekoj od tradicionalnih čokolaterija kako biste zasladili svoj mamurluk.