Skijanje u Bugarskoj

Ako ste skijaš, sigurno ovih dan razmišljate u koji ski centar biste mogli da se zaputite.Jedna od destinacija koja postaje sve zanimljivija skijašima i zbog cene I sve bolje hotelske ponude je Bugarska. Predstavljamo vam nekoliko najpoznatijih bugarskih skijališta.

.


Bansko

Bansko je najmlađi i najrazvijeniji ski centar u Bugarskoj. Bio je jedan je od kandidata za zimske olimpijske igre 2014. Godine. Bansko se nalazi u jugozapadnoj Bugarskoj na planini Pirin. Od Sofije je udaljen 170 km, a od Beograda 570 km. Sam grad, okružen planinama Pirin i Rila, poznat je po svojim kulturnim znamenitostima.Ski sezona traje od decembra do aprila, a skijališta su na visinama od 960 - 2.600 m. Od samog turističkog centra vozi gondola koja dužinom od 6 km vodi do ski terena na planini Pirin. Kao relativno mlad ski centar sa odličnim vremenskim uslovima, aktivnim dnevnim i noćnim životom, ima staze kako za početnike tako i za vrhunske skijaše.

Borovec

Borovec, najstariji i najpopularniji Ski Centar u Bugarskoj smešten je na obroncima Balkanskih planina na kojima se nalazi i najviši vrh na Balkanu (Musala, 2925 mnv). Borovec je od Sofije udaljen 80km, a od Beograda 480km. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.350 metara (sa najvišom stazom na 2.600 m) na severnoj padini planine Rila čiji je najviši vrh Musala (2.925 m). Udaljen je 70 km od Sofije i najbliži grad mu je Samokov na oko 10 km koji je bogat kulturinim i istorijskim znamenitostima. Borovec se razvio u moderan ski-centar sa luksuznim hotelima visoke kategorije, restoranima, diskotekama, prodavnicama i velikim brojem staza i ski liftova. Obronci Boroveca su pod snegom od sredine decembra do aprila.

Pamporovo

Pamporovo, skijalište sa najdužom tradicijom, najsunčanije u južnoj Bugarskoj, nalazi se u srcu planinskog Rodopskog masiva.Smešten je samo 85 km od Plovdiva, 220 km od Sofije i 15 km od mesta Smolian. Skijalište, sa stazama kako za početnike tako i za vrhunske skijaše, okruženo je prelepom borovom šumom i veoma je popularno kako među skijašima i snouborderima, tako i među turistima koji žele da provedu miran porodičan odmor. Sam centar Pamporova nudi veliki izbor restorana i barova, kao i veliki broj hotela. Pamporovo se nalazi na visini od 1.620 m n/v a najviši vrh, sa kojeg počinju staze, Snežanka na 1.926 m n/v. Klima je blaga a prosečna godišnja temperatura je 8,5°C sa snežnim pokrivačem od 140 - 150 cm i oko 150 dana snežnog pokrivača tokom godine. Na raspolaganju je 18 ski liftova uključujući i novi šestosed sa ukupnim kapacitetom 11.600 skijaša na sat, 35 km ski staza, 38 km staza za nordijsko skijanje i 6 topova za veštački sneg koji garantuju snežni pokrivač tokom čitave sezone.