Izaberite svoju ski destinaciju

Na većini planina u regionu, sezona skijanja je uveliko počela. Ukoliko još uvek niste odabrali destinaciju na kojoj ćete provesti zimske praznike, ovo je pravi trenutak da to učinite, jer su smeštajni kapaciteti uglavnom popunjeni. Pre nego što se zaputite ka nekom od obližnjih ski centara, obavezno rezervišite smeštaj, a sve ostalo ćete naći na samoj stazi i oko nje.

.

Kranjska Gora

Nalazi se u severozapadnom delu Slovenije u blizini austrijske i italijanske granice, dok se na jugu naslanja na Nacionalni park Triglav. Od Ljubljane je udaljena oko 80 kilometara. Sa svojim impozantnim vrhovima i tajanstvenim šumama predstavlja izazov za skijaše, planinare i alpiniste. Kao važan zimski sportski centar poznata je po takmičenjima za svetski kup. Postoji mogućnost iznajmljivanja opreme za alpsko i nordijsko skijanje, kao i snoubord

Nadmorska visina: 800-1600 m

Ukupna dužina skijaških staza: 21,8 km (10 km lakih, 8 km srednjih, 3 km teških staza)

Dužina staza za nordijsko skijanje: oko 40 km

Broj žičara: 23

Ice climbing i ski letovi

Osim organizovanog turnog skijanja i penjanja uz zaleđene vodopade (Ice climbing). Staze su pokrivene sistemom osnežavanja, a organizovano je i noćno skijanje kao i klizanje na prirodnom klizalištu na jezeru Jasna. Uveče gosti mogu da uživaju u restoranima, lokalima, diskotekama ili da okušaju sreću u kazinu. U februaru ne propustite ski letove na Planici!

Jahorina

Smeštena u opštini Pale, u Republici Srpskoj, pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine. Leti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do tri m visokim snegom. Od Sarajeva je udaljena 30 km, a od Pala 15 km.

Nadmorska visina: 1100-1880 m

Ukupna dužina skijaških staza: 24,8 km (5 km lakih, 16 km srednjih , 4 km teških staza)

Dužina staza za nordijsko skijanje: oko 40 km

Broj žičara: 3 šestoseda, 4 ski-lifta i 2 dvoseda

Zimske olimpijske igre

Prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobra do kraja maja. Na četrnaestim Zimpskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, na Jahorini su održane alpske discipline za žene.

Kopaonik

Poznat i kao Srebrna planina, najveći je planinski masiv u Srbiji. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom Nacionalni park Kopaonik. Najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017m na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je i dobio ime. Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.

Nadmorska visina: 1770 m – 2017 m

Ukupna dužina staza: 55 km (15 km lakih, 10 km srednjih , 7 km teških staza)

Dužina staza za nordijsko skijanje: oko 20 km

Broj žičara: 24

Ski to door

Sve staze su međusobno povezane i udaljene nekoliko desetina metara od centralnog kompleksa hotela. Radi bezbednosti na skijalištu organizovana je Gorska služba spasavanja koja dežura 24h.

Stara planina

Nedaleko od Knjaževca nalazi se Stara planina, najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj fascinantne lepote i netaknute prirode. Gotovo pet meseci godišnje ova srpska lepotica nalazi se pod snegom. Na Staroj planini se nalazi i prva gondola u Srbiji sa osam sedišta. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju.

Nadmorska visina: 1100 m – 2169 m

Ukupna dužina staza: 12 km (3 lake, 3 srednje, 3 trške staze)

Dužina staza za nordijsko skijanje: oko 20 km

Broj žičara: 6

Super G

U ski centru je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje. Staza Sunčana dolina u Ski centru Stara Planina dobila je homologaciju za organizovanje slalom, veleslalom i superveleslalom trka (Super G).