Šta putnici najčešće zaboravljaju kod kuće?

Koliko puta vam se desilo da krenete na put i setite se da su vam kod kuće ostale naočare, četkica za zube, pidžama... Pogledajte šta se najčešće zaboravlja i kako se bez toga snaći na putovanju.

.

Čak i najorganizovaniji i najpedantniji putnici ponekada zaborave da ponesu nešto na put. Od najnebitniji stvari pa do onih ključnih poput kupaćih kostima za more ili čak pasoša, zaboravljene stvari ne bi smela da pokvare ničiji odmor.

Evo koje se stvari najčešće zaboravljaju, ali i nekoliko saveta kako preživeti putovanje bez njih.

Kozmetika

Pena za brijanje, pasta za zube, dezedorans, četkica za zube - bar jednom ste zaboravili da na putovanje ponesete bar jedan neophodan kozmetički proizvod. Kozmetika najčešće zaboravlja, ali većina hotela uglavnom ima rešenje za to.
Skoro u svakom hotelu naći ćete šampone, gel za tuširanje, sapun... Ako putujete avionom, a na vreme ste se setili da ste zaboravili neki kozmetički preparat, većina avio kompanija ima u svojoj ponudi i prodaju nekih kozmetčkih proizvoda.
U krajnjem slučaju, za dezinfekciju usta možete privremeno iskoristit sodu bikarbonu ili neki proizvod na bazi alkohola. Ukoliko ste zaboravili penu za brijanje, sapunica od sapuna ili gela za tuširanje može biti privremeno rešenje.

Naočare ili sočiva

Ukoliko nosite pomagala za vid, znate koliko je teško ukoliko ih zaboravite i na neki kraći period, a pogotovu ukoliko zaboravite da ih ponesete na putovanje.
Zaboravljanje naočara ili sočiva je prilično veliki problem, jer se oni ne mogu lako zameniti kada ste daleko od kuće. Zato ćete morati da pronađete najbliži market i kupite naočare sa vašom dioptrijom koje ćete koristiti samo u hitnim slučajevima da ne biste pogoršali vid.
Ukoliko ste zaboravili tečnost za čišćenje sočiva, privremeno rešenje može biti da u čašu sa flaširanom vodom stavite malo soli i u to potopite sočiva i ostavite ih da prenoće.

Šminka i tečnost za skidanje šminke

Damama zaboravljanje šminke predstavlja najgori mogući scenario, koji je veoma čest, jer kad kreću na put žene se najčešće ne šminkaju pa i zaboravljaju da spakuju neophodni šminku.
Ukoliko ne ide ni jedna druga žena koja bi šminkom uskočila u pomoć problem je prilično veliki.
Ako se odlučite da kupite neke nove proizvode, raspitajte se pre kupovine kod prodavaca da li postoje testeri i da li možete da ih isprobate na koži i vidite da li vam odgovara.
Ukoliko ste zaboravili sredstvo za skidanje šminke operite lice sa sapunom, i ukoliko možete da pronađete glicerinski sapun, on bi bio najbolje rešenje. Kada operete lice, umesto tonika možete koristiti maslinovo ulje kojim ćete ukloniti sve ostatke šminke.
Parfem se teško može zameniti, ali neka vas ne bude sramota da odete do najbliže parfimerije u gradu u kojem ste odseli i zamolite za besplatni uzorak.

Donji veš

Ovo je jedna od stvari koja se najteže menja, a verovali ili ne jedna od najpopularnijih koja se zaboravlja. Ukoliko vam se to desi. Evo šta možete da uradite.
Ako ste na moru, kao zamenu koristite donji deo kupaćeg kostima (naravno ukoliko i njega niste zaboravili).
Kupite novi veš u prodavnici, ili svakodnevno perite onaj koji imate na sebi.
Veoma je lako oprati veš u bilo kojoj kadi sa malo sapuna koji vam je pri ruci. Ukoliko preko noći nije dovoljo toplo da bi se veš osušio, fenom za kosu ubrzajte proces.

Punjači za tehničke uređaje

Danas više niko ne ide na put a da ne ponese bar mobilni telefon ili kompijuter. Baš zbog toga punjači su još jedna stvar koja se veoma često zaboravlja.
Ukoliko niko od saputnika nema isti punjač kao vi, obratite se recepciji. Zaboravljanje punjača je tako često da recepcioneri najčešće imaju po nekoliko komada.
Takođe, ne postoji mesto koje nema prodavnicu tehničke opreme pa neće biti problem da kupite novi.
Ako vam ovo predstavlja veliki problem, probajte da imate posebnu torbicu samo za punjače koji su vam neophodni jer ćete ih tako teže zaboravjati.