Marselj - Provansa, veza Beograd

U ponedeljak, 2. decembra od 18 časova, održaće se svečano otvaranje mini nedelje francuske kulture u Ustanovi kulture gradske opštine Stari grad „Parobrod“, posvećene Marseju i Provansi, evropskoj prestonici kulture 2013.

.

Zahvaljujući saradnji Parobroda i Francuskog instituta u Beogradu, u oktobru mesecu, 6 mladih ljudi, angažovanih u kulturi i umetnosti, bilo je u mogućnosti da poseti Marselj i Provansu, pored Košica u Slovačkoj, još jednu ovogodišnju EU prestonicu kulture. O zanimljivom i bogatom programu kome su prisustvovali, zvaničnim susretima sa vodećim ljudima organizacionog odbora Marsej Provansa 2013, utiscima i iskustvima, moći ćete više da saznate tokom premijere dokumentarnog filma, tzv. on the road filma, MarseljVeza Beograd, kao i kroz promociju publikacije i prateću izložbu fotografija i memorabilija.

Ustanova kulture Parobrod i opština Stari grad jedinstveni su i u širim okvirima od lokalnih po projektu uvođenja mladih sugrađana u ideju EU prestonica kulture. Za 4 godine, preko 100 ljudi posetilo je 6 prestonica sa tom titulom: Esen, Turku, Talin, Gimaraeš, Košice i napokon Marsej. Sveukupno 10 država, odnosno 21 posećen grad. Završnicu projekta predstavljala je saradnja sa Francuskim institutom u Beogradu sa turom po Provansi i ciljem u Marseju.