Veći i zdraviji: Evropljani narasli 11 centimetara u sto godina

Prosečna visina evropskih muškaraca porasla je za čak 11 centimetara od 1870. do 1980. godine, odražavajući značajno poboljšanje zdravlja u celoj regiji, prema novom istraživanju. Suprotno očekivanjima, istraživanje je pokazalo kako se prosečna visina ubrzala u razdoblju između dva svetska rata i Velike depresije, kada se moglo očekivati kako će siromaštvo, racionalizacija hrane i nedaće rata ograničiti rast ljudi.

.

Ubrzanje povećanja brzine moglo bi biti jer su ljudi odlučili da imaju manje dece u tom razdoblju, tvrde istraživači, a ranijim istraživanjima pronađena je povezanost između povećanja prosečne visine i manje veličine porodice.

-Povećanje ljudskog stasa ključni je pokazatelj poboljšanja prosečnog zdravlja populacije - rekao je Timoti Heton, profesor ekonomije na britanskom Sveučilištu u Eseksu, koji je vodio studiju.

Kaže kako dokazi - koji pokazuju kako je prosečna visina Evropljanina u nešto malo više od 100 godina porasla sa 167 na 178 centimetara - sugerišu da je okruženje poboljšanog zdravlja i smanjene bolesti "najvažniji faktor rasta visine".

Studija, objavljena u časopisu "Oxford Economic Papers", analizira podatke o prosečnoj muškoj visini u dobi od 21 godinu od 1870. do oko 1980. u 15 evropskih zemalja.

Studija je obuhvatila samo muškarce, kažu istraživači, jer je do opsežnih istorijskih podatka o ženskoj visini teško doći.

Istraživači su otkrili da u mnogim evropskim zemljama - uključujući Britaniju i Irsku, Skandinaviju, Holandiju, Austriju, Belgiju i Nemačku - došlo do ubrzanog rasta u razdoblju između dva svetska rata i Velike depresije.

- Ovo je iznenađujuće, pogotovo jer to razdoblje prethodi širokoj primeni velikih otkrića u modernoj medicini i nacionalnim zdravstvenim uslugama - kažu istraživači.

Ostali faktori povećanja visine su veći dohodak po glavi stanovnika, bolji higijenski uslovi stanovanja, te bolji životni uslovi, bolje obrazovanje o zdravlju i prehrani, te bolje socijalne usluge i zdravstveni sistem.