Zanimljivosti

Hobotnice - najpametnije životinje

Već neko vreme se zna da su hobotnice najinteligentniji mekušci. Ali naučnici su otkrili da one postaju sve pametnije. Sada već koriste oruđe, grade skloništa od kamenja, a naučnici smatraju da njihova evolucija napreduje munjevitom brzinom.
04.11.2013. - 14:06h

Dakle ovi mekušci postaju sve pametniji.

Tako su južnoafrički biolozi zabeležili do sada neviđeno ponašanjejedne vrste hobotnice.

Oni su u more kod Kejptauna spuštali kaveze s mamcima kako bi hvatali i izučavali ponašanje glavonožaca, ali nisu računali na to da ćejedna vrsta oktopoda prozreti njihov trik s kavezom.

Kada su ujutru potražili mamac, ne samo što nije bilo mamca nego nije bilo ni kaveza.

Oktopod se prikrao, zaobišao sve zamke, pojeo mamac, a na kraju, kad mu je dosadilo, otkačio i odneo i sam kavez. Sve ovo jezabeležila kamera.

Uz to je koristio i oruđe, što je odlika samo inteligentnih stvorenja. Uz to već grade skloništa od kamenja.

"Ubeđeni smo da ovakvo ponašanje, evolucijski gledano, ima samo jedan ishod. Nastaviće da usavršavaju tehnike građenja i uskoro će početi da grade složenije strukture, sa više namena. Postajaće sve inteligentniji i inteligentniji", kaže doktor Rasel Bruks sa univerziteta Hofstra u Njujorku.

Naučnici kažu da hobotnice već umeju da savladaju lavirinte i druge logičke probleme.

Nekoliko naučnika je, na osnovu dugotrajnih posmatranja, već utvrdilo da oktopodi pokazuju znake opservacionog učenja, što se smatra najvišom formom učenja.

Dakle nemojte se iznenaditi ako hobotnice zavladaju svetom za par godina.