Danas je Sveta Anastasija: Veruje se da svetiteljka pomaže svim ženama koje danas izgovore ovu molitvu

Danas hrišćani Srpske pravoslavne crkve slave Svetu Anastasiju Uzorešiteljnicu, sveticu koja se smatra izbaviteljkom od magije i vradžbina i svih volšebnih zamki nečastivog.

.

Sveta velikomučenica Anastasija Uzorešitelnica slavna hrišćanka rođena je u Rimu, u vrlo bogatoj porodici. Otac joj je bio senator i paganin, a majka hrišćanka. Ljubav prema veri Anastasija je razvila uz pomoć majke, i uz pomoć svog učitelja Hrisogona, piše dnevno.rs.

Međutim, Anastasiju je otac primorao da stupi u brak sa vlastelinom Publijem, koji je bio neznabožac. To je na kraju i uradila, ali je uvek uspevala da pronađe izgovore, navodne “ženske probleme”, kako sa svojim suprugom ne bi stupala u telesnu vezu.

Publije je stradao tako što se utopio na putu do Persije, a Anastasija je od tog trenutka svoj život posvetila pomaganju bolesnima i siromašnima i širenju vere.

Pratila je ispovednika Hristova Hrisogona, a pomagala je i stradalnicima Hristovim u Makedoniji, gde bi raspoznata kao hrišćanka, zbog čega joj je često suđeno. Osuđena na smrt glađu, Sveta Anastasija preležala je u tamnici trideset dana bez hrane, hraneći se jedino suzama i molitvom.

Potom je stavljena u lađu sa još nekoliko hrišćana da bude potopljena, ali Bog je i od te smrti sačuva. Najzad su joj ruke i noge privezali za četiri koca i nad ognjem je spalili, i Anastasija je preminula 304. godine.

Njen manastir se nalazi u Grčkoj 30 kilometara od Soluna. Veruje se da Sveta Anastasija dolazi u pomoć svim ženama koje danas odu do crkve, zapale sveću i izgovore ovu molitvu:

“Ovčica Tvoja Isuse, Anastasija, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”