Da li ste ranoranilac ili noćna ptica? Ko je depresivniji - ševe ili sove?

Istraživanja zaključuju da nezdrave i neuredne navike spavanja donose loše zdravstveno stanje i sklonost depresiji.

.

Oni koji po danu spavaju imaju manje šanse da će stupiti u brak, veće su šanse da budu usamljeni, a verovatnije je i da će biti pušači i imati nezdrave i neuredne navike spavanja.

Prema studiji objavljenoj u stručnom psihijatrijskom časopisu 'Psychiatric Research', oni koji ranije odlaze na spavanje i ujutro ustaju već oko šest imaju čak 25 posto manje šanse da obole od depresije nego 'noćne ptice'.

S ovom se studijom slaže i ugledna australijska psihologinja dr. Bailey Bosch, koja kaže kako menjanje navika spavanja i nije teško kako se nekima čini'.

Svako može 'resetovati' unutrašnji sat i naviknuti se na novu rutinu; a telo će vam na tome biti zahvalno jer je to ritam koji je za čoveka oduvek bio najprirodniji, od vremena puno pre izuma žarulje - rekla je dr. Bosch za britanski časopis

Dodala je i kako smo, u vremenima koja su prethodila prirodnom svetlu, po noći spavali, i to nakon fizički napornog dana koji je čovek uglavnom provodio u lovu ili skupljanju hrane.

Logično je stoga da su oni koji prospavaju noć delotvorniji i manje umorni tokom dana. Imaju više vremena, ali i energije za zadatke čije će ih izvršavanje emotivno i fizički ispuniti. No da biste najučinkovitije iskoristili jutro, kako napominje dr. Bosch, ne trebate sastavljati dugačke popise obaveza i velike 'to do' liste.

Izvor: espreso.rs