Volite da putujete, ali... Proverite da li možda patite od nomofobije ili kriofobije

Strah od letenja samo je početak priče o fobijama koje zagorčavaju putovanja. Strahovi o kojima se ne govori često, ali ipak postoje, mnogima komplikuju život kada biraju destinaciju za odmor, idu u posetu rodbini ili istražuju gradove koje posećuju. Ako vam se znoje dlanovi, a srce ludo kuca kad treba da pređete put ili da odlučite u kojem pravcu da krenete na putovanju, ne brinite se – niste jedini.

.

Sretnike koje ne muče takvi problemi, ali putovanja na njih snažno utiču, mogu zaintrigirati najbolji izrazi iz celog sveta: Znate li kako se naziva osećaj tuge nakon putovanja?

Hionofobija

Zeznuta fobija ako putujete u Norvešku, Švedsku ili Japan, gde se nalaze gradovi s najviše snežnih centimetara godišnje. Strah od snega predstavlja noćnu moru za one koji putuju tokom mećave, a o skijanju da ne pričamo.

Nomofobija

Ukoliko vas plaši i sama pomisao da će vam se isprazniti baterija, a na putovanjima čvrsto stežete mobilni telefon u ruci kako džeparoši ne bi pronašli put do predmeta koji sadrži sve važne podatke, ubrajate se u prilično veliki broj ljudi kojima gubitak mobilnog telefona izaziva anksioznost. Znakovi nomofobije uključuju i opsesivno pregledanje poruka, propuštenih poziva, kao i obvezno spavanje s uključenim mobilnim telefonom.

Dendrofobija

Dendrofobima "je napeto" da svaki slobodni vikend provode u planinama; blago rečeno – više vole ravnice, plaže i gradove bez previše zelenih površina. Nikad ih nećete videti kako se dive božićnim drvcima na trgovima i ulicama za vreme adventa jer se boje drveća. Povezana je s hilofobijom (strah od šuma), niktohilofobijom (noćni strah od šuma) i ksilofobijom (strah od šuma i drvenih predmeta).

Kriofobija

Ukoliko vam se ledi krv u žilama od hladnoće, niskih temperatura, leda i hladnih predmeta, moguće je da patite od kriofobije. Strah od hladnoće individualan je, ali teško da će kriofobi poželeti da posete festivale snega i leda, provozati se saonicama koje vuku psi ili uživati u polarnoj svetlosti. Kad je reč o ovom poslednjem, Skandinavci pate i od aurorafobije, pa im noćne predstave izazivaju napade panike.

Ipovlopsihofobija

Nekima je selfie stick omiljeni rekvizit, drugima sprava za mučenje, zato pre nego što odlučite da fotografišete, najpre pitajte za dopuštenje. Strah od fotografisanja može biti fobija, ali i rezultat religijskih uverenja da se na taj način krade komadić duše.

Izvor: Punkufer.hr