Ovo je novi "najmoćniji" pasoš na svetu, a evo na kom mestu je Srbija!

Passport Index u vlasništvu Arton Capitala rangira pasoše 193 zemalja i šest regiona koje su članovi Ujedinjenih nacija. Na vrhu lestvice nalaze se pasoši zemalja s kojima možete ući u druge države bez vize i posebnih zahteva.

.

Japan i Singapur više nemaju najmoćniji pasoš na svetu. Prema internet stranici The Passport Index, na vrhu liste našao se pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sa ovim pasošem možete ući bez ikakvih problema u čak 167 zemalja, odnosno imate pristup u 84 posto sveta, prenosi N1.

Passport Index u vlasništvu Arton Capitala rangira pasoše 193 zemalja i šest regiona koji su članovi Ujedinjenih nacija. Na vrhu lestvice nalaze se pasoši zemalja s kojima možete ući u druge države bez vize i posebnih zahteva.

Ujedinjeni Arapski Emirati popeli su se na vrh liste u rekordnom roku. Prvi put su zabeleženi na listi u decembru 2016. godine (na 27. mestu), te su u dve godine došli do broja jedan.

U top 10 zemalja nalaze se Singapur, Nemačka, Danska, Švedska, Finska, Luksemburg, Francuska, Italija, kao i Holandija, s čijim pasošima možete ući u 165, odnosno 166 zemalja sveta. Srbija je na 31. mestu na listi, i sa pasošem Srbije možete ući u 126 zemalja sveta.