Zanimljivosti

Koliko dugo će živeti vaš pas - Krzno otkriva istinu!

Naziv "čovekov najbolji prijatelj" dobili su sa razlogom. Psi imaju naviku da vam se uvuku u srce i dušu i za čas posla postanu deo porodice. Daju nam bezuslovnu ljubav i privrženost svaki dan. Zauzvrat, mnogi su spremni da urade sve kako bi njihov kućni ljubimac dobio najbolju moguću negu.
08.12.2018. - 16:00h
Foto: thinkstock
Foto: thinkstock

Činjenica da naš najbolji prijatelj neće živeti koliko i mi, veoma je bolna. Bez obzira koliko ih negujemo i pazimo, realno je da oni ne žive dovoljno dugo. Gubitak psa za svakoga je neverovatno bolan.

Da li postoji mogućnost da se pripremimo za gubitak psa?

Istraživači sa sidnejskog univerziteta zapitali su se da li boja krzna vašeg kućnog ljubimca može da otkrije dužinu njegovog života. 

Istraživanje je sprovedeno na više od 3.000 pasa raznih rasa i boja krzna. Od žutog do smeđeg i crnog. Iznenađeno su zaključili da se skoro svaka bolest "oslikava" na njihovom krznu.

Psi sa smeđom dlakom ili krznom boje čokolade imali su prosečan životni vek za 10 odsto kraći od pasa sa crnom ili žutom bojom krzna koji su živeli prosečno 12 godina. Smeđi psi su takođe skloniji infekcijama uha kao i kožnim bolestima.

Istraživači su takođe zaključili da boja krzna nije presudna za životni vek pasa. Skraćen životni vek današnjih krznenih ljubimaca najčešće je uzrokovana gojaznošću.

Studija sprovedena u Sidneju otkrila je da su možda psi sa smeđim krznom skloniji infekcijama uha i kožnim bolestima, ali psi svih boja krzna i rasa skloni su gojaznosti.

Od 3.000 pasa koji su učestvovali u istraživanju, čak 8,8 odsto njiih bilo je gojazno. Debeo pas može biti ljubazan, ali zato ima sve vrste zdravstvenih problema koje su uslovljene i visokim krvnim pritiskom.

Izvor: Stil