Zanimljivosti

Ukoliko želite obilje i sreću, ovo MORATE da uradite po feng šuiju pre Nove godine!

Zakoračite s veseljem u Novu godinu i u novi način života, napunite se srećnim i zdravim energetskim pojačanjem!
08.12.2018. - 15:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ove tehnike čišćenja učiniće čuda za vašu energiju, osećaćete se fantastično i imaćete fokus da privučete ono što želite!

Nered je definitivno najveći neprijatelj feng šuija, jer sadrži ustajalu, prljavu i stagnirajuću energiju, koja usporava, koči ili u potpunosti blokira protok zdravog či, a na isti način se odražava i na živote ukućana. Nered može da izazove umor, depresiju, stres, pa čak i bolest ukućana.

Održavanje reda omogućava slobodan protok či i osnova je dobrog feng šuija u nekom prostoru. Potrebno je zaista prostor redovito održavati, čistiti, sređivati, jer je po feng šuiju i on živo biće.

Nered se može manifestovati na nekoliko nivoa i na svakoj od njih potrebno je da se maksimalno angažujemo s ciljem dovođenja stvari u red, da bi se postigla ukupna čistoća. Zbog toga, “feng šui čišćenje” možemo podeliti u četiri etape:

1. Uklanjanje fizičkog nereda u okolini (npr. smeće u prilazu zgradi, neodržavana fasada, zapušteni travnjaci, ruševna zdanja u okolini).

Ako ste sad pomislili “šta je imam s tim”, treba imati u vidu da je naša odgovornost daleko izvan zidova koji ograđuju naš stambeni prostor.

Zato, učinite sve što je u vašoj moći za svoju okolinu – razgovarajte s upravnikom o mogućnostima obnove dotrajale fasade, loših cevi i instalacija u zgradi.

Organizujte (zajedno sa komšijama) akciju šišćenja ulaza, a na zidove možete da postavite postere ili slike vedrih i životnih motiva.

Ukoliko vaša zgrada ima predprostor ili travnjak, možete da napravite malu baštu. Ideja ima na pretek, potrebno je samo malo dobre volje. A tom u celokupnom postupku skrivena je još jedna prelepa dimenzija – komšije vam više neće biti stranci.

2. Uklanjanje haosa u vlastitom prostoru (npr. razbacane stvari, prašina, paučina, previše nameštaja, stvari van polica i ormara…).

Bacite, poklonite ili prodajte sve ono što niste koristili u posljednjih 6 meseci jer vam to zaista ne treba, organizujte ormare, police i ostave, svaka stvar treba da ima svoje mesto.

Znamo da ste ovo čuli već hiljadu puta i da je verovatno svaka pomisao na veliko čišćenje grozna, ali verujte nam – isplatiće vam se. Prilikom uklanjanja nereda nastojte da ne obavljate sve radnje automatski, već uključite svoju svest i sva čula, posmatrajte kako se osećate i kroz koja raspoloženja prolazite.

3. Raščišćavanje emocionalnog nereda (npr. neizgovoreni prigovori, nerešeni odnosi, traženje (i prebacivanje) krivice kod drugih, emocionalna manipulacija).

Jedina osoba koju možemo da promenimo smo mi sami! – razrešite nesuglasice fokusirajući se na rešenje umesto na problem, pronađite kompromise, prihvatite odgovornost za svoja dela i njihove posledice, oprostite onima koji vam nešto duguju, vratite svoje dugove, pomirite se sa starim prijateljima.

Ukoliko imate nerasčišćene odnose s osobama koje više nisu među živima, možete im se obratiti mentalno s izvinjenjem, objašnjenjem ili jednostavno – pozivom na pomirenje.

Isto tako, ukoliko do nekih osoba ne možete da dođete lično, možete da im napišete pismo ili e-mail u kom ćete navestii kako se osećate i šta s njima želite da rešite – na kraju priče, uopšte nije važno hoćete li to pismo poslati ili ne, ali je suočavanje s vlastitim emocionalnim haosom izuzetno važno za dobar feng šui.

Čišćenje emocionalnog haosa je verovatno najveći i najteži korak u procesu čišćenja, ali je istinski neophodan. Nemoguće je krenuti dalje ukoliko nas hiljade prastarih emocija pritiska i vraća u prošlost.

4. Energetsko čišćenje i energizacija (npr. uklanjanje energije prethodnih stanara, energetskog taloga u zidovima, podovima, namještaju).

Iz mora feng šui saveta za energetsko čišćenje, evo jedan jednostavan i predivan savet:

Po feng šuiju, kore narandže su odličan način kako da očistite dom od negativne energije i povratite harmoniju u njega. Jedino što će vam biti potrebno za ovaj mali ritual čišćenja je: 3 sveže narandže, voda, staklena činija i sveže cveće.

Postupak:

1. Ogulite narandže, uzmite koru, a plodove ostavite za jelo. Podelite koru svake narandže na 9 komada. Stavite ih u činiju i prelijte vrućom vodom do 3/4 činije.

2. Ponavljajte sledeću pozitivnu afirmaciju: “S ovom ceremonijom odlazi negativna energija, a menja je pozitivna.”

3. Stavite činiju na ulaz ukoliko želite da očistite ceo dom. Poprskajte tom vodom celu kuću i ponavljate svoju odabranu mantru i pozitivnu afirmaciju. Prođite kroz sve sektore u domu i ne propustite ni ormare.

4. Vodu i koru bacite, a narandže možete da koristite za jelo.

5. Nakon ovog feng šui čišćenja, otvorite prozore i vrata da biste ispunili dom svežom energijom.

6. Postavite sveže cvijeće u središnji deo sobe ili doma.

U narednih 9 dana tri puta zamenite cveće.

Neka to bude svaka tri dana, a poslednji buket neka ostane sve dok ne uvene.

Izvor: Atma.hr