Vodite računa šta i koliko pijete: Koja pića izazivaju veći, a koja manji mamurluk?

Da vam se ne bi dogodilo da se ujutru probudite sa glavoboljom, vrtoglavicom, slabošću, mučninom, povraćanjem, pokušajte da ponašanje korigujete

.

Slave su uveliko počele, a uskoro stižu i druge velike svetkovine. S obzirom na to da se tada mnogo jede a i pije, vodite računa da ne preterujete. Večere uz prijatno društvo do duboko u noć, natopljene žestokim i "blagim" pićima, naročito mogu pogubno da deluju. Da vam se ne bi dogodilo da se ujutru probudite sa glavoboljom, vrtoglavicom, slabošću, mučninom, povraćanjem, pokušajte da ponašanje korigujete. Naravno, koliko je to u vašoj moći?!

* Pazite koliko pijete, jer količina unetog alkohola određuje sa kakvim osećajem ćete se probuditi. Mamurluk će sigurno biti manje izražen ukoliko konzumirate manje doze pića i umereno jedete.

* Pazite i šta pijete, jer pojedina pića dovode do većeg mamurluka. Konjak, viski i crno vino izazivaju jači mamurluk, za razliku, recimo, od džina i votke, koji ne sadrže metanol. Bez obzira na to što se crnom vinu pripisuju lekovita svojstva, ono kod nekih ljudi može da izazove glavobolju, zbog sastojka tiramina.

* Pre konzumiranja alkohola obavezno nešto prezalogajite i popijte od dve do tri čaše vode. Masnija hrana smanjuje apsorpciju alkohola, a voda sprečava da organizam dehidrira.

* Pre i posle slavlja pijte mnogo vode. Nekoliko čaša pre spavanja može vas spasti od mamurluka.

* Pijte voćne sokove, jer oni zbog bogatstva voćnim šećerom takođe spasavaju od mamurluka.

* Ako, ipak, imate glavobolju ne uzimajte "aspirin", jer on još više iritira ionako osetljivu sluzokožu creva. Isto važi i za paracetamol, koji u sadejstvu sa alkoholom može nepovoljno da utiče na jetru.

Izvor: novosti