Ovih SEDAM stvari vaše mačke potajno mrze

Za mačke će mnogi reći da spadaju među najinteresantnija bića na ovoj planeti. Većinu vremena one su preslatke, pospane, zaigrane ili nestašne. Ipak, u drugim trenucima nemaju problem da jasno stave do znanja da im nije do zezancije i da neke stvari ne tolerišu.

.

Iako bismo ih mi najradije mazili, pazili i stiskali cele dane i noći, neke stvari kod mačaka definitivno ne prolaze. Ovo je lista sedam stvari koje možda radite, a vaša mačka (najverovatnije) mrzi...

Mrzi kada je držite/nosite kao bebu

Neke mačke vole da leže u krilu svog vlasnika ili vole da ih podignete i pomazite kada dođete kući s posla. Ipak, većina mačaka ne voli kada ih držite kao bebu (polegnuto leđima prema dole). Osim što osećaju nesigurnost kada ih podignete, ovaj položaj dodatno ih uznemiruje jer vam otkrivaju svoj trbuščić, što je često osetljiva zona za mačke. Da, možda će neke mačke ovo tolerisati, ali većina njih oseća veliki stres u ovom položaju pa ih, ako baš morate, nemojte ovako držati više od nekoliko sekundi.

Mrzi kada je fotografišete

Vi možda želite da za večnost zabeležite koliko je vaša mala maca preslatka, ali možda ne shvatate da mačkama nije prijatno kada im neko gura fotoaparat ili mobilni telefon u njušku. Naročito ako koristite blic. Posebno je okrutno kada je namamite hranom ili igračkom samo da biste je fotografisali, a onda je samo ostavite. Igrajte se bar još neko vreme s mačkom ili je bar pomazite.

Mrzi kontakt očima

Mačke komuniciraju očima. Za njih kontakt očima znači uspostavljanje dominacije. Ako prvi skrenete pogled, vaša mačka će pomisliti da ima moć, a ako s druge strane pogled zadržite predugo, to je znak agresivnog ponašanja, pa bi vas mogla "zaskočiti". Ako trepće ili namiguje, to je jako dobar znak – to je znak privrženosti i pokazuje da se ne oseća ugroženo.

Mrzi kada joj mjaučete

Mačke međusobno komuniciraju kroz govor tela i mirise i mjauču samo kako bi komunicirale s ljudima, ali ne očekuju da i mi njima odgovaramo mjaukom. Mačke vokalizuju kako bi privukle našu pažnju, za štagod – vodu, hranu, čišćenje njihovog peska, igranje, maženje... I postoji puno vrsta mjauka koje će koristiti kako bi privukle našu pažnju. Ipak, kada mi njima mjaučemo ne znamo šta im točno poručujemo time ili šta od njih tražimo, pa tako mačku zbunjujemo.

Mrzi odeću u koju je možda oblačite

Ako spadate u one osobe kojima je preslatko kada vide svog ljubimca obučenog u slatki kostim ili odeću, nemojte se čuditi što vas ta životinja, možda mrzi. Većina mačaka posebno ne voli da je nešto stalno priljubljeno uz njihovo krzno – to im je neugodno, sputava ih i onemogućava im da se čiste. Ako vašoj mački ne smetaju prsluci i šeširići ili baš morate da joj ih obučete, onda barem vodite računa da se ne radi o nečemu preuskom i da mačka i dalje može ugodno da se kreće.

Mrzi kada joj dajete mleko

Većina mačaka ne podnosi laktozu u mleku, a činjenica da im treba davati mleko je zapravo mit. Da, one će ga popiti i možda uživati u njemu, ali mleko može da im izazove veliku neugodnost i želudačne probleme, kao i proliv 8 do 12 sati nakon ispijanja. Ako mačku želite da počastite mlekom, onda kupite ono baš specifično za mačke koje možete da nađete u radnjama za kućne ljubimce.

Mrzi promene

Nova vrsta hrane, putovanje automobilom, preseljenje, novi nepoznati gosti, odlazak kod veterinara, vaš odlazak pa je neko drugi hrani – sve su to promene i stresne situacije za mačku. Idealno bi bilo da, ako već ne možete da izbegnete neku promenu, učinite to postepeno i omogućite im da se naviknu na novu situaciju.

Izvor: Žena.hr