Spisateljica osuđena na 10 godina zatvora zbog romana! Nije smela da piše o gej seksu...

Jedna žena osuđena je na 10 godina zatvora jer je napisala roman sa sirovim prizorima seksa među homoseksualcima. Kineska spisateljica na internetu je objavila hiljade homoerotskih dela, ali se presuda smatra strogom čak i za Kinu, prenosi "Global Times".

.

Autorka čiji je pseudonim Tianyi, privukla je pažnju vlasti nakon što je jedna od njenih knjiga, koja opisuje seksualni odnos između profesora i njegovog studenta, "Gongzhan", stekla veliku popularnost, kada je prošle godine objavljena na internetu. 

Uz "Gongzhan", Tianyi je objavila oko 7000 "pornografskih" knjiga, većinom povezanih s homoseksualnošću, koje su joj omogućile da utaji 18.930 evra "ilegalnog profita", po policiji Vuhua, grada u pokrajini Anhui.

Podnela je žalbu na presudu donesenu 31. oktobra, preneli su lokalni mediji. 

Kaznu koju je dobila oštro su kritikovali na kineskoj "microblog" stranici "Weibo", gde je veliki broj korisnika istakao da je kazna podjednako teška kao i za zločine poput silovanja za koje se može dobiti od tri do deset godina zatvora.

Homoerotski romani nisu retki u Kini i lako su dostupni onlajn. No, kazneno gonjene preti onima koji iz proizvodnje ili distribucije izvuku zaradu veću od 6.300 evra.

Takva tema teško može da se probije do pozorišta ili filma. Čak je zabranjena na televiziji i na "streaming" platformama iako je homoseksualnost prestala službeno da se smatra zločinom 1997. godine, a mentalnim oboljenjem 2001.

Izvor: Index.hr/Hina