Da li avion zaista može da se sruši ako tokom leta na telefonu ne uključite 'flight mode'?

Osim straha od visine i straha od pada, postoje i drugi razlozi zbog kojih se mnogi ne osećaju prijatno kada putuju avionom. Jedan pilot odgovorio je na pitanja koja muče mnoge putnike. Evo šta on kaže...

.

Pilot australijske kompanije "Jetstar", Bret Manders, otkrio je da li zaista imamo razlog da se toliko bojimo kada letimo, ali i šta se zapravo događa iza zatvorenih vrata kokpita dok putnici sede i čekaju da sigurno stignu na odredište, prenosio Dejli Mejl. 

Da li se otpad iz aviona zaista ispušta u vazduh tokom leta?

"Ne, sav otpad, uključujući i onaj iz wc-a, ostaje u tankovima dok avion ne sleti, a potom se sav otpad čisti i prazni iz tankova. Tako da možete da budete sigurni da nakon nužde koju obavite u wc-u ništa neće završiti u atmosferi."

Zašto nas pre leta upozoravaju na sigurnosni položaj naginjanja napred u slučaju prinudnog sletanja?

"Jasno, ako dođe do neočekivanih situacija i avion mora prisilno da sleti, taj položaj će vam pomoći da izbegnete eventualne povrede od predmeta koji mogu da poispadaju prilikom takvog sletanja."

Da li postoji najbezbednije mesto u avionu?

"Ne. Sva sedišta su podjednako bezbedna."

Mogu li se vrata u avionu otvoriti ručno tokom leta?

Mnogi putnici strahuju od toga da tokom leta može da se dogodi da neko pokuša da otvori vrata, kao u holivudskim filmovima, ali Manders ističe da to nije moguće.

"To vam je kao da imate jako napumpanu fudbalsku loptu i pokušavate da je pritisnete, ali ne možete. Tako je i s vratima u avionu. Prednja vrata se prvo otvaraju prema unutra, a onda se gurnu prema spolja i zbog jakog pritiska ih ne možete otvoriti ručno."

Šta se dešava kada neko umre tokom leta?

Tokom desetogodišnjeg iskustva, Manders je imao samo jedan smrtni slučaj za vreme leta. Kabinsko osoblje je osposobljeno za takve situacije. Izolovaće preminulog putnika od ostalih uz maksimalnu diskreciju.

Da li treba da nas brinu turbulencije?

"Ne. One znaju da budu neugodne, ali nisu razlog za brigu. Ni piloti ne vole turbulencije baš kao ni putnici, zato svakako pokušavamo da ih izbegnemo. Ali, nema razloga za brigu."

Šta se zaista dešava ako ne uključite "flight mode" na svom telefonu?

"To će prouzrokovati smetnje u slušalicama pilota, poput neugodnih zvukova, posebno ako je više uređaja ostalo aktivno. Ovo pravilo za prebacivanje rada pametnog telefona na "flight mode", ne važi samo za putnike već i za pilote i kabinsko osoblje", poručuje Manders.