Rođeni "specijalci": Ovih 10 vrsta pasa bolje čuvaju kuću od bilo kog alarma

Određene vrste pasa veoma su cenjene i dobro poznate po svojoj zaštitničkoj naravi, koja najbolje dolazi do izražaja kada čuvaju svoj dom i porodicu. Ukoliko želite da pored sebe imate odanog i neustrašivog životnog saputnika koji će, ako je potrebno, moći i da zaštiti vašu porodicu, ovih 10 vrsta pasa biće nepogrešiv izbor. Ne zaboravite da će vam ovi psi biti najodaniji prijatelji, ali obezbedite im pravilan trening, kako njihova zaštitnička priroda ne bi prerasla u agresivnost.

.

Nemački ovčar 

Cenjeni i dobro poznati kao policijski i vojni psi, nemački ovčari su veliki čuvari i kada je reč o njihovom ljudskom "čoporu". Uzgajana za čuvanje ovaca, ova velika, inteligentna vrsta ima urođenu zaštitničku narav i lojalnost. Nemačke ovčare je lako timariti, vole da budu aktivni, ali znaju i da se opuste. Suprotno ustaljenom mišljenju, dobri su i sa decom.

Rotvajler

Jedan pogled na moćnu i mišićavu muskulaturu rotvajlera oteraće provalnika daleko od vašeg doma. Najstarija od vrsta uzgajanih za skupljanje krda, rotvajler je do kraja odan svojoj porodici i sumnjičav prema strancima sve dok ih ne upozna. Poput nemačkih ovčara i rotvajleri vole da budu aktivni, a zbog njihove kratke dlake lako se timare. Slavni su po svojoj teritorijalnoj prirodi, zbog čega će odano čuvati svoj dom od nepozvanih uljeza. 

Doberman

Ukoliko želite najboljeg psa čuvara, pametnog i snažnog, atletski građen doberman mogao bi da bude pravi izbor. U svega nekoliko minuta provedenih s dobermanom može se primetiti koliko su ti psi inteligentni i aktivni. Mnoge zastrašuje i sam izgled dobermana, ali uz pravilan trening pripadnik jedne od najopasnijih pasmina postaće vaš najodaniji životni saputnik. Dobermani su poznati i po svom dugom životnom veku.

Bulmastif

Mešanac buldoga i mastifa, bulmastif je originalno uzgojen u Engleskoj za pronalazak i svladavanje lovokradica. Ako provalnik uspe da uđe u kuću, susrešće se s masivnim, moćnim psom, koji će ga srušiti na pod i neće ga puštati dok ne stigne pomoć. Bulmastifi su slavni kao izrazito pametni, smeli i neustrašivo odani psi. 

Američki stafordski terijer

Iako možda deluje malo zdepasto i nabijeno, staford i te kako ima snage i žara da obrani svoju porodicu kada je to potrebno. Štaviše, američki stafordski terijeri u prošlosti su bili poznati i kao pseće dadilje za malu decu. Jednom kada se veže za čoveka, staford će ga bez sumnje voleti do kraja života i taj čovek biće centar njegovog sveta.

Kuvas

Zbog svoje bele "flafi" dlake, ovaj pas možda izgleda potpuno blago i bezopasno, ali veličanstveni kuvas diči se svojom odlučnošću i izrazito zaštitničkom i teritorijalnom naravi. Činjenica da je kuvas uzgojen za teranje životinjskih predatora poput vukova i medveda, govori puno o tome koliko je ovaj pas snažan i neustrašiv. Uz pravilno vaspitanje, kuvas će pokazati i drugu stranu svoje prirode, slatku i opuštenu.

Akita

Jedna od onih pasmina koja se ne preporučuje ljudima koji nisu pre imali psa, jeste akita, koja je tih, ali vrlo zaštitnički nastrojen pas. Vrlo je snažan i treba biti pažljiv kada je u blizini dece. Akitu je najbolje uzeti kao štene i odmah početi s treningom poslušnosti. Ova japanska pasmina uzgojena za lov specifična je i po tome što u kući zna da bude tiha i neprimetna, a napolju izrazito prijateljski raspoložena, ali i oprezna. 

Divovski šnaucer

Dominantna i privržena pasmina, divovski šnaucer je pas ogromne energije koji žudi za ljudskim društvom i brzo će se pokrenuti ako treba da zaštiti svoju porodicu. Vlasnik divovskog šnaucera mora svom ljubimcu omogućiti puno fizičke i mentalne stimulacije, kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi postao destruktivan.

Rodezijski gonič lavova

Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski gonič lavova vrlo je inteligentan i nežan div kada je sa svojom porodicom, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima preti opasnost. Rodezijski gonič lavova izrazito je dobar s decom. U Africi se ova vrsta gaji i kako bi čuvala i štitila decu dok nema roditelja.

Koli

Najslavniji koli na svetu je Lesi iz istoimenog filma, a svi znamo kakvu je odanost pokazao u tom klasiku. Koli je pas blage naravi koji retko pokazuje znake agresije, osim kada oseti da njegovoj porodici treba zaštita. Važi za jednu od najinteligentnijih vrsta pasa na svetu koju je lako trenirati. Uz to, pripadnici ove predivne i prijateljski nastrojene pasmine dobro se slažu s decom.

Izvor: Zadovoljna.hr