Novi roman Miloša Latinovića: Šekspirov klijent

Svim ljubiteljima autora Miloša Latinovića, Vulkan izdavaštvo predstavlja novi roman posvećen večnom Šekspiru, pod nazivom "Šekspirov klijent". Ova izdavačka kuća do sada je objavila više naslova koje potpisuje Latinović: "Sto dana kiše", "Na pogrešnoj strani reke", "Šekspirijens" i "Četiri ludila".

.

Na stranicama knjige "Šekspirov klijent" autor ostaje u svetu umetnosti i teatra, s tim što ovog puta pripoveda o sudbinama junaka koji su živeli u različitim epohama i na različitim prostorima. Njihove borbe su iste – svi oni nastoje da pronađu smisao sopstvene egzistencije. Na taj način, Latinović nas podseća da, u okviru stvarnosti, postoji i jedna nepromenljivost, a to je vremenska cikličnost.

Strast prema pozorištu i večnom Šekspiru, mogućnost da se umetnost razume kao jedino zadovoljstvo u svetu koji nam je dat, kontrapuntski odnos glasova junaka koji se sjedinjuju kad god junaci promišljaju o umetnosti, a onda razmimoilaze u tišini njihovih unutrašnjih konflikata, predstavljaju uporišne tačke romana. Sukob između prošlog i sadašnjeg, želja i mogućnosti, razuma i strasti, razrešava se saznanjem da će sve na ovom svetu jednom proći, osim tragova ljudskog duha odenutih u ruho umetnosti.

Miloš Latinović autor je šest zbirki priča, pet romana, dve knjige eseja, desetak dramskih tekstova, više od sto književnih priloga. Knjiga "Priče vetrova" prevedena je na rumunski i nemački jezik. Brojni prozni tekstovi koje je napisao prevedeni su na engleski, mađarski, slovenački, slovački i makedonski jezik. Žiri Društva književnika Vojvodine proglasio je roman "Dželat u raju" za knjigu 2008. godine u Vojvodini. Za poetsko-proznu zbirku "Zvezde i ostrva", Latinović je dobio nagradu Stevan Pešić 2012. godine.