15 saveta koji će vam olakšati život sa psom

Ukoliko imate psa, sigurno ste se dosta puta zapitali šta da radite kada ne želi da jede granule ili kada cvili kad ostane sam kod kuće, a verovatno vam se desilo i da ne znate kako na pravi način da odreagujete kada vam izgricka stvari. Predstavljamo vam 15 saveta koji će vam olakšati život s vašim ljubimcem.

.

1. Vaš pas grize sve što mu dođe pod zub?
U dobro opremljenim pet šopovima nabavite sprej za odvikavanje sa ukusom gorke jabuke. Njime poprskajte područja koja pas najviše grize. Sprej je potpuno bezopasan i lako svarljiv, a njegov miris i ukus odbija pse.

2. Pas ne voli transporter
Transporter može da bude veoma koristan kada se upotrebljava na pravilan način. Nekim psima pružaju utočište i mesto na kojem se mogu da se osame i odmore.

Ako je vaš pas odlučio da odspava u njemu nakon igre, dopustite mu da to radi dokle god mu odgovara i upozorite decu da ga ne uznemiravaju. Koristan je i siguran prevoz za ljubimca, a ako želite da vaš pas zavoli transporter stavljajte mu hranu u njega.

3. Oslobodite se neprijatnog mirisa psećeg urina
Ovaj miris uklanja se sirćetom i sodom bikarbonom. Prvo papirnim ubrusima uklonite urin s mesta na kojem se pas upiškio (tepih, pod, tapacirani nameštaj). Na krpu sipajte sirće, a potom lagano i temeljno pređite njom preko čitave mrlje od urina. Nakon toga, na to mesto pospite sodu bikarbonu.

Kada se osuši, uklonite je usisivačem. Tokom čišćenja pazite da pas nije u blizini jer je štetna za njegovo zdravlje.

4. Napravite im odelce od svoje stare garderobe
Nemate para za odelca? Ne očajavajte. Iskoristite svoju staru odeću. Rukavi vaše stare majice, nogavice trenerke ili stare čarape ugrejaće vašeg ljubimca tokom hladnih zimskih dana.

5. Ne znate kako biste svog psa naterali da se vrati nazad na vaš poziv?
Isprobajte trik koji zahteva malo glumačkih veština. Odglumite pad i pravite se da ste povređeni. Vaš pas će odmah reagovati i vratiti se.

Možete i da potrčite u smeru suprotnom od njega i da ga pozovete veselim tonom glasa. Psima je u prirodi da love sve što trči dalje od njih pa će se tako i vaš pas odazvati na ovaj poziv.

6. Šetnja
U letnjim mesecima izbegavajte šetnju po vrućem asfaltu koji nije dobar ni za vas, a kamoli za vašeg psa i njegove šape. Uvek se šetajte ranom zorom ili uveče kada vrućine popuste.

7. Pas u dvorištu
Ako imate dvorište, priuštite svom psu zabavu uz pomoć dečjeg bazena. Samo ga napunite vodom, pustite ga da se brčka i nemojte mu zameriti ako povremeno otrese vodu sa sebe u vašoj blizini.

8. Pas u automobilu
Nikada psa ne ostavljajte u svom automobilu tokom letnjih meseci, jer temperatura u njemu može da poraste više od šest stepeni za samo 10 minuta. Vodite ih sa sobom ili ih ostavite kod kuće, ali nikada ih nemojte zaključavati u autu bez obzira na to koliko kratko ćete se zadržati van njega.

9. Šape
Šape su izuzetno osetljiv deo psećeg tela. Zato ih pre zimske igre u snegu obavezno namažite vazelinom koji će ih dobro štititi.

10. Strah od usisivača
Psi se uglavnom boje usisivača. Kako biste ga uverili da je to bezopasna stvar, primenjujte sistem nagrade dok se ne oslobodi svog straha. Nakon toga moći ćete da koristite razne dodatke za usisavanje dlaka ljubimaca i rešiti ih se pre nego se prošire po vašem domu.

11. Pas ne voli granule
Dodajte malo mlake vode ili pileće supe u suvu hranu ako imate starog psa ili psa sa osetljivim stomakom. Sačekajte 15 minuta da malo odstoji i onda mu dajte obrok. To će mu pomoći da lakše svari hranu i dodatno će hidrirati njegov organizam.

12. Pas prebrzo jede?
U dublju posudu sa hranom ubacite lopticu koja zauzima pola posude. Tako ćete ga usporiti jer će jesti pored loptice.

13. Psima s viškom energije treba puno aktivnosti.
Postoje prečice s kojima ih možete izmoriti. Prilikom šetnje obucite mu prsluk u koji ćete staviti po flašicu vode sa svake strane i slatke zalogaje kojim ćete ga častiti tokom šetnji. Tako će njegova fizička aktivnost postati zahtevnija, a vi nećete morati da trčite maraton s njim kako biste ga izmorili. Prsluk možete da nabavite u pet šopu.

14. Muzika
Istraživanja su pokazala da pse smiruje klasična muzika. Youtube je i vaš i njegov prijatelj, zajedno istražite da li mu se više sviđa Šopen, Betoven, Vivaldi, Štraus ili dela drugih slavnih kompozitora.

15. Vaš ljubimac ne voli kad mu perete zube?
Nanesite pastu na igračku za pse koja ima uže. Igrajte se s njim i on će povlačenjem užeta u usta i kroz njih zapravo čistiti svoje zube.

Izvor: paszavas.com