Ovih SEDAM stvari nikako ne smete da radite svom psu!

Vlasnici pasa uvek žele najbolje za svog ljubimca, ali često se dešava da zbog žurbe, sopstvene nervoze ili čak dobronamernosti, učine nešto što kod ljubimca može da izazove stres, zdravstvene probleme ili traumu sa dugoročnim posledicama.

.

Ukoliko ste vlasnik psa, ovih sedam stvari nikako ne bi trebalo da radite svom ljubimcu:

1.Kažnjavanje umesto rešenja

Ako primetite da je vaš pas tvrdoglav, hiperaktivan, da razvija fobije ili neki od problema anksioznosti, nemojte ga kažnjavati za neprimereno ponašanje, već radite na rešavanju problema.

2. Vezivanje na otvorenom

Ma koliko da žurite, nemojte sebi da kupujete vreme time što ćete psa tokom šetnje ostavljati vezanog ispred radnje u koju ulazite. Tokom ovog vremena psi mogu da se suoče sa izuzetno stresnim situacijama, a u blizini neće imati vas da mu pomognete.

Psi u ovakvim okolnostima mogu da postanu nervozni, pa i opasni za prolaznike ili mogu pokušati, pa čak i uspeti da se oslobode povoca, kako bi nastavili šetnju sami, rizikujući da se izgube ili nastradaju u gradskoj gužvi.

3. Zapostavljanje

Nikada nemojte da ostavljate svog ljubimca da se igra sa drugim psima bez vašeg nadzora. Koliko god proces socijalizacije podrazumevao i osamostaljivanje psa, udaljite se od njega ako želite, ali mu nemojte okretati leđa, zabavljeni razgovorom sa ostalim vlasnicima.

4. Dozivanje za kaznu

Nikada nemojte da pozivate psa na kaznu pozivom "dođi". Ako je uradio nešto loše i želite da ga zaustavite i kaznite ili kritikujete, pozovite ga drugom komandom, a komandu "dođi" sačuvajte za pohvale i nagradice.

5. Lišavanje igračaka

Ako vaš pas uništi svaku igračku do koje dođe, nikada nemojte da odreagujete tako što ćete mu oduzeti sve igračke ili prestati da mu kupujete nove. U određenim fazama razvoja, psima je neophodno da zadovolje svoju porebu za žvakanjem, kao i za igrom, a oduzimanje igračaka može samo da dovede do destruktivnog žvakanja obuće i nameštaja.

6. Zatvaranje u cilju dresure ili sopstvenog mira

Nikada nemojte da koristite kavez ili transporter kada prosto želite da sklonite psa s puta prilikom sređivanja stana ili dolaska gostiju. Takođe, ovo ne bi trebalo da bude mesto za kaznu ni prilikom dresure.

7. Zaboravljanje redovnih zdravstvenih tretmana

Nikada nemojte da zanemarujete zdravstvene potrebe svog psa. Kao što brinete o sopstvenim lekarskim kontrolama, napravite planer i podsetnike koji će vas na vreme obavestiti da je potrebno da zakažete kontrolu ili redovnu revakcinaciju svog ljubimca.

Izvor: infobrif.rs