Zanimljivosti

Želite da pobegnete negde za vikend? Izaberite Ajndhoven!

Ako zelite male promene u svom životu, Ajndhoven je odlična destinacija za beg tokom vikenda ili nekih kraćih praznika. Evo i zbog čega...
11.10.2018. - 14:34h
Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Sviđa mi se Holandija. Nisam zaljubljena u nju kao u neke druge destinacije, ali takođe nemam ništa lose o njoj da kažem kao što znam o pojedinim zemljama. Naravno, kada mi se neko putovanje ne svidi, vi uvek čitate ublaženu, da ne kažem kulturnu verziju, sa biranim rečima. (Otkrila sam vam sada svoju malu tajnu).

Al’ da se vratimo na Holandiju i Ajndhoven.

foto: ivana kovačević
foto: ivana kovačević

Ajndhoven sam posetila više puta. Nalazi na jugoistoku Holandije, u provinciji Severni Brabant. Let iz Beograda traje dva sata, a iz Ajndhovena možete lako da se prebacite dalje gde god želite jer ima odličnu saobraćajnu povazanost sa drugim gradovima. Vozom se lako ali i brzo stiže svuda kako u Holadiji tako i u Evropi, a aerodrom ima dobre i povoljne letove za dalje destinacije. Ako ipak odlučite da ostanete baš u ovde, kao mi ovoga puta, sa aerodroma se gradskim autobusima 400 i 401 lako stiže do centra grada. Ovaj, danas moderan industrijski grad, je zapravo jedan o najstarijih gradova Holandije i peti je po veličini u toj zemlji.

foto: ivana kovačević
foto: ivana kovačević

Desila su mu se velika razaranja u Drugom svetskom ratu pa su se nakon toga izgradnja i obnova bazirale na modernističkim arhitektonskim idejama.

Ajndhoven nije imao poseban značaj sve do druge polovine 20 veka. Svoj industrijski razvoj duguje gigantu PhIlips-u i proizvođaču kamiona DAF.

Osnivanje Philipsove fabrike sijalica ubrzalo je njegov razvoj. Zbog proizvodnje sijalica Ajndhoven zovu i Grad svetlosti (Lichtstad). Prva Philipsova fabrika je osnovana 1891. godine. Sve o njoj mozete saznati u muzeju Philips koji se nalazi u samom centru grada. Muzej je interesantan, interaktivan i stvarno je za svaku preporuku.

foto: ivana kovačević
foto: ivana kovačević

Svetlosni toranj se nalazi pored zgrade Bela Dama koja je još jedna od atrakcija u ovom gradu. Nekada je bila radio fabrika, a danas je tu smeštena dizajnerska akademija i javna biblioteka.
Toranj je zanimljiv po tome što je na njegovim poslednjim spratovima Philips testirao sijalice, pa je po tom događaju i dobio ime.

Ukoliko se nađete u Ajndhovenu nemojte da propustite da odete do Flying Pins-a. Ta postavka zapravo predstavlja loptu za kuglanje sa deset letećih čunjeva - kegli. Flying Pins predstavlja javnu postavku, to je vajarsko delo koju su dizajnirali vajari Claes Oldenburg i Coosje Van Bruggen i od 2000. godine krasi jedan od parkova u centru grada.

Sam centar grada lako je obići peške ili najpopularnijim vidom transporta u ovoj zemlji - biciklom. Prvo što zapazite kada stignete u grad jeste hrpa bicikala.

foto: ivana kovačević
foto: ivana kovačević

Ovaj grad je poznat je i po svom fudbalskom timu.

foto: ivana kovačević
foto: ivana kovačević

Brojni javni prostori, ulice i parkovi sadrže različite forme umetničkog izražavanja: skulpture, murale, grafite i futurističke i digitalne instalacije. Bergen, urbani deo grada, je distrikt sa brojnim kafeima i modnim radnjama. Kafići, barovi i noćni klubovi u centru su uvek puni i rade do jutarnjih časova. A šoping je stvarno za preporuku.

foto: ivana kovačević
foto: ivana kovačević

U centru se nalazi i neogotička katolička crkva Svete Katarine iz 19. veka koja je od 1972. godine nacionalni spomenik. Crkva je posvećena Svetoj Katarini iz Aleksandrije. Najupečatljivija karakteristika ove crkve su dve kule koje su visoke 73 metra. Prozori su u vitražima. Mi smo je posetili u nedelju ujutru dok je misa trajala i pošto je bio sunčan dan, imali smo prilike da unutra uživamo u bojama i svetlosti koja se prelama kroz vitraže.

foto: ivana kovačević
foto: ivana kovačević

Za ljubitelje automobila i decu biće pravo zadovoljstvo obići Muzej DAF.

Ako se vikendom zadesite u ovom gradu nemojte da propustite da se prošetate do Zaterdagse marketa na otvorenom. Pored standardne pijace i proizvoda koji se izlažu na njoj, jedan deo pijace je sa tezgama i odličnom klopom koja se na licu mesta priprema. Od predivnih karamel vafla koji su zaštićen i prepoznatljiv holandski brend, do različitih morskih plodova, sendviča sa haringom. Kao što rekoh, obavezna je poseta ovom mestu. Pored njega preporučujem i Down town gourmet market u centru grada, prošetajte do ovog mesta, svideće vam se, obećavam.

foto: ivana kovačević
foto: ivana kovačević

Iako je Ajndhoven od najstarijih gradova u Holandiji, takođe, on je poznat i po industriji visoke tehnologije i najsavremenijem dizajnu. Ako zelite male promene u svom životu, ovaj grad je odličan kao beg za vreme vikenda ili nekih kraćih praznika.

foto: ivana kovačević
foto: ivana kovačević

Piše: Ivana Kovačević

Preuzeto sa : www.mojeputovanje.net

Slike: Ivana Kovačević