Zanimljivosti

Vaš pas NIKAKO ne bi smeo da konzumira ove napitke!

Pas ne bi smeo da jede sve što vi jedete, ali takođe ni da pije sve što vi pijete. Zato, koliko god vas molećivo i tužno gledao nikako nemojte da mu date ni da lizne neke od ovih napitaka...
14.10.2018. - 10:06h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vlasnici pasa često su bolećivi prema svojim ljubimcima i ne mogu da odole ljupkom pogledu dok oni traže hranu koju jedu ljudi. Obično imamo potrebu da im damo sve što konzumiramo iz ljubavi, ali je jako važno da budemo svesni da to njima ponekad čini medveđu uslugu.

Pitanje koje se često postavlja veterinarima je šta pas zapravo sme, a šta ne sme da pije?

Odgovor je, malo toga, a evo izašto:

Mleko
Iako mleko deluje bezopasno, mnogi psi su zapravo intolerantni na laktozu. To znači da kravlje mleko može da uznemiri njihov stomak, izazivajući nadimanje, gasove, povraćanje i dijareju.

Čaj i kafa
Može vam delovati zabavno, ali jutarnju kafu ili čaj ne smete deliti sa svojim ljubimcem. Kafa i čaj sadrže kofein, koji je otrovan za pse. Znaci trovanja mogu biti povraćanje, dijareja, povišen puls i tremori. Trovanje kofeinom može biti i fatalno.

Alkohol
Ovo piće je jako opasno za pse! Njihova jetra i bubrezi ne obrađuju alkohol efikasno, a mogu se otrovati baš kao i mi. Štaviše, trovanje nastupa mnogo brže zbog toga što su toliko manji od nas. Simptomi uključuju povraćanje, slabost, gubitak koordinacije, stomačne bolove, prekomerno dahtanje i balavljenje, pa čak i napade. Može biti i fatalno, posebno za pse manjih rasa.

Sokovi
Prirodni, sveže ceđeni sokovi mogu biti bezopasni u malim količinama ako samo voće koje cedite nije loše za vašeg psa. Kupovni sokovi, sa druge strane, sadrže suviše šećera, konzervanse i druge veštačke supstance koje mogu biti opasne. Bolje im dajte komadić voća koje im može prijati, a držite se vode.

Gazirani sokovi
Iako „mehurići“ sami po sebi ne moraju biti štetni, mogu dovesti do nadimanja. Sa druge strane, veštački zaslađivači, kafein, konzervansi i druge štetne supstance mogu biti opasni za vašeg psa. Držite se podalje i od kisele vode, za svaki slučaj.

Dakle, iako možda mislite da bi vašem psu prijala promena, sveža voda je najbolje piće za njega, a i jedino koje mu je potrebno.

Izvor: Infobrif.rs