Žoze Saramago - 20 godina od dodele Nobelove nagrade

U utorak, 9. oktobra, u 18 časova u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije biće održano veče posvećeno 20. godišnjici od dodele Nobelove nagrade portugalskom piscu Žozeu Saramagu.

.

Tom prilikom publici će se obratiti ambasador Portugala, Nj. E. Augušto Saraiva Pejšoto, direktor Narodne biblioteke Srbije, Laslo Blašković i urednik u izdavačkoj kući Laguna, Dejan Mihailović.

U razgovoru o književnom delu Žozea Saramaga uz obezbeđen simultani prevod na engleski jezik govoriće Ljiljana Šop, književna kritičarka, Sanja Milić, urednica u Radio Beogradu, Dejan Mihailović, urednik u izdavačkoj kući Laguna; razgovor moderira Tanja Vučković, PR menadžer Lagune.

Pre tačno dvadeset godina, 8. oktobra 1998, kada ga je vest o dodeli nagrade zatekla na Sajmu knjiga u Frankfurtu, Saramago je izjavio da ovo priznanje posvećuje svima koji govore portugalski jezik. On je prvi i do sada jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz zemlje sa portugalskog govornog područja.

U čast jednom od najplodnijih pisaca u svojoj zemlji, ambasada Portugala u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i izdavačkom kućom Laguna, obeležiće ovaj jubilej tribinom o Saramagovom delu, kao i projekcijom dokumentarnog filma „Žoze i Pilar“ u režiji Migela Gonsalveša Mendeša.

Zahvaljujući izdavačkoj kući Laguna, našoj publici će do kraja godine biti dostupno ukupno 19 naslova ovog nobelovca kao i publikacija „U prvom licu“, izbor autobiografskih i autopoetičkih tekstova velikog pisca, što je najveći broj Saramagovih dela prevedenih na jedan jezik u čitavom svetu.

Nakon razgovora uslediće projekcija dokumentarnog film „Žoze i Pilar“ (2010, režija Migel Gonsalveš Mendeš).

Ulaz je slobodan.